Grote PuppyBoek heeft handig lijstje

Opvoeden van een puppy. Nog maar een paar dagen slapen en dan mogen jullie eindelijk jullie nieuwe huisgenoot ophalen. Een spannende tijd. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de komst van het puppy. Van de fokker krijg je veel informatie maar ik vat hier samen: ‘Wat heb je nodig als je een puppy krijgt?’.  En er is meer hulp: Het Grote Puppy Boek met alles dat je moet weten als je puppy thuis komt. 

Aantrekkelijke brokken- en waterbakken

Voer- en waterbakken zijn er in verschillende soorten.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een voer- en waterbak.

Vaak breng je jouw nieuwe huisgenoot met de auto naar zijn nieuwe huis. Zorg voor veilig vervoer. De eerste rit is heel spannend voor de pup, nieuwe mensen en misschien wel voor het eerst in de auto. Apart in een bench is dan geen goed idee maar veilig aan een klein riempje op de schoot van de bijrijder, voelt het puppy zich al een stuk prettiger.

Bij thuiskomst gaat de kleine aanwinst natuurlijk gelijk op onderzoek uit. De woonkamer moet verkend worden. Zorg dan dat er al een aantal dingen klaar staan. Zoals een voedings- en waterbak bijvoorbeeld. Leg er iets onder zodat de bak niet makkelijk kan schuiven. Reageer niet verrast als de pup de drinkbak eerst gebruikt als badje. Behalve in een voedingsbak, kun je jouw trouwe viervoeter ook zijn eten geven in een speciaal daarvoor ontworpen speeltje. Denk dan bijvoorbeeld aan een snuffelmat of voerbal. Lees in dit artikel over de verschillende mogelijkheden.

Bench als veilige plek om te ontdekken

Benches zijn in verschillende groottes te koop.

Een hondenmand of bench staat ook op het lijstje om aan te schaffen voordat het puppy zijn intrek doet. Er zijn voor- en tegenstanders van een bench. Voor onze Bobby heb ik een bench de eerste 6 maanden gebruikt. Het voordeel is dat de hond een eigen plek in huis heeft waar hij naar toe kan. Waar hij zijn dutje kan doen of gewoon rustig kan liggen. De bench moet een ‘eigen en veilige’ plek wordt. Een plaats waar hij zich kan terug trekken als hij bijvoorbeeld moe is of waar hij in kan als hij even alleen moet blijven. Zeker de eerste maanden kunnen puppies een drang tot slopen hebben en dan is een bench ook handig.

Nieuwsgierig is de kleine viervoeter naar alles.

Hoe maak je de bench tot een veilige plek? Daar zijn verschillende tactieken voor. Leg bijvoorbeeld hondenbrokjes erin zodat de viervoeter er zelf in loopt. Zorg ook voor een deken of mand als de bench nog te groot is. Laat het deurtje altijd open en laat de puppy eraan wennen. De eerste keren kun je naast de bench gaan zitten als de pup er in moet gaan slapen. Leg ook knuffels en speeltjes in de bench.

De pup zal aan de bench moeten wennen en de tijd die ze erin gaan, moet je ook rustig opbouwen. Je hebt benches van verschillende materialen. Thuis is een model van staal handig maar wil je de bench meenemen op reis dan zijn er ook opvouwbare soorten te koop. De eerste variant is bovendien voor scherpe puppy-tandjes moeilijk stuk te maken.

Vergeet ook niet een mat voor in de bench te komen. Bij een puppy kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afwasbaar kussen omdat ze nog wel eens ‘ongelukjes’ hebben. In dit artikel staan de pro’s en cons van verschillende soorten hondenbedden.

Dit zijn betaalbare halsbanden, tuigjes en lijn

De eerste weken zul je vaker met de kleine aanwinst naar buiten moeten omdat de blaas nog niet volgroeit is. Om op pad te gaan, heb je een halsband of tuigje nodig. Niet alleen om te voorkomen dat jouw nieuwe aanwinst onverwacht de straat oversteekt maar ook om hem aan de lijn te laten wennen.

Het aanbod in de winkels is enorm. Wat is de beste keuze? Jonge hon den groeien erg snel en dus is een dure halsband in het begin niet nodig. De veilige keuze is nu een tuigje omdat jouw viervoeter niet gelijk netjes en rustig aan de lijn zal kunnen lopen. Om zijn nekje te beschermen kun je het beste kiezen voor een tuigje. Het aanbod is enorm. Kijk ook eens op deze site.

Je kunt kiezen voor basic tuigjes of met mooie designs. Als de hond ouder is kun je nog steeds een tuigje gebruiken of overstappen op een halsband. Zorg er altijd voor dat de halsband niet te krap is. Zolang je er een of twee vinger tussen kunt krijgen, is de halsband goed van maat. Let ook op het karakter van je hond. Bobby zou zich waarschijnlijk niet uit een te grote halsband wurmen maar sommige viervoeters grijpen alles om niet aan een lijn te lopen.

Nieuw en veilig honden speelgoed

Spelen is de favoriete bezigheid van puppies. Zowel hij als jij moet nog ontdekken wat de allerleukste speeltjes zijn maar een lief knuffeldier is een welkome aanvulling op bijvoorbeeld ballen van stof of trekspeeltjes. Pas met name met trektouw-speeltjes want de tandjes van de pup zijn niet sterk.

Spelen doet de kleine viervoeter het liefst met het baasje.

Wat ze in ieder geval het allerleukste vinden is spelen met jou, het baasje. Voor jou de gelegenheid een band met de kleine bandiet op te bouwen. Verstop spelletje zijn bijvoorbeeld leuk. Dat kun je later ook gebruiken in de training voor de ‘recall’. Je kunt het spelen ook combineren met korte trainingen.

Tip: neem bij de eerste kennismaking met de fokker een oud doekje mee met jouw geur. Als de pup dan geboren is, kan hij alvast wennen. Dat maakt het contact als je hem op komt halen een stuk makkelijker. Je kunt dit doekje thuis ook in de bench leggen. Heerlijk vertrouwd.

Waarom je hondenkoekjes handig zijn

Hondenkoekjes zijn het ultieme middel om met de training van jouw puppy aan de slag te gaan. Voor een lekkernij zijn de kleintjes bereid veel te doen. Ik gebruikte hondenbrokjes als beloning voor het naast mij blijven lopen. Later als de viervoeter groter is, kun je het weglopen en de ‘recall’ trainen. Ook zitten, pootje geven of andere trucjes zijn goed aan te leren met hondenkoekjes. Om te voorkomen dat alle kleren straks naar hondenkoekjes ruiken, worden in winkels speciale beloningszakjes verkocht.

Puppies stelen snel iedereens hart.

Dit zijn wel de basisbenodigdheden. Heel veel plezier met de kleine vriend.

Categorieën: Puppies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *