Koelmatjes en koel halsbanden houden je hond koel

Deze zomer is misschien niet de mooiste van de laatste jaren maar toch hebben we regelmatig heerlijke warme dagen. Ook onze honden kunnen volop genieten van mooie zomerse dagen. Rennen in parken, naar het strand, waterpret en lange wandelingen. Maar te warme dagen vormen ook een gevaar voor onze viervoeters. Hoe bescherm ik mijn hond tegen hoge temperaturen? Onder meer koelmatten en koel halsbanden kunnen honden helpen door warme dagen.

Afkoeling op warme dagen
Pootje baden of zwemmen is een heerlijke afkoeling op warme dagen.

Als de temperaturen omhoog gaan, lees ik overal waarschuwingen om honden te beschermen tegen de hitte. Loop niet op asfalt, vermijd wandelingen overdag, laat honden niet in een auto achter en zorg voor voldoende verkoeling. Tot mijn verbazing zag ik honden tijdens mijn vakantie in Zuid-Frankrijk gewoon lopen in de warmte. Zouden de Zuid-Franse honden dan gewend zijn aan de hoge temperaturen? Hondeneigenaren hebben in de zomer oom weinig keuze want het koelt ’s nachts vaak niet af tot onder de 20 graden.


Klik hier voor koelmatten die je hond koelen

Hoe voorkom ik oververhitting?

Honden kunnen de warmte niet kwijt door te zweten zoals de mens, want geen enkele hond heeft zweetklieren. Hoe kan het hondenlichaam dan toch met hoge temperaturen omgaan? Je ziet onze viervoeters op warme dagen hijgen, met de tong uit de bek. Dat is een van de manieren om de warmte kwijt te raken. Ook via de voetzooltjes wordt warmte afgedreven.

Als de zomer intreedt en de thermometer een warme dag aangeeft, is het belangrijk om goed op jouw viervoeter te letten. Een hond vertoont symptomen als rode slijmvliezen, een warme vacht, snel ademen en slaapt meer dan op normale dagen. Als jouw hond overhit is, kan hij zelfs gaan braken.

Koelmatjes of koel halsbanden helpen honden door warme dagen

Eigenlijk liggen maatregelen voor de hand. Zorg voor een koele plek in huis en in de tuin. Ook is een waterbak met vers water in huis als buiten belangrijk. 

Let bovendien goed op je hond. Bobby is donkerharig en als hij te lang in de zon ligt en ik aai hem, is zijn vacht ontzettend warm. Zorg er dus voor dat je jouw trouwe viervoeter in de gaten houdt en niet te lang in de brandende zon laat liggen.

Honden hebben soms ook eigen methoden om aan de warmte te ontsnappen. Bobby graaft bijvoorbeeld een gat onder de heg in onze tuin.

In de dierenwinkels vind je tegenwoordig speciale artikelen om huisdieren een koel plekje aan te bieden. Ik heb bijvoorbeeld voor Bobby een blauwe koelmat aangeschaft. Let wel op: deze mat mag buiten niet in de zon liggen. Ook zijn er koel halsbanden te koop. Het hoofdbestanddeel van deze producten is een speciale koeling gel. Zorg er dan ook voor dat je hond niet aan de speciale koel artikelen gaat knabbelen. 


Koelmatten
Een koelmat wordt koel zodra jouw hond er op gaat liggen. Op zoek naar koelmatten, www.bresk.nl

Vermijd asfalt en zand

Je denkt er niet snel aan maar het is voor honden met een dunne vacht om zonnebrandcrime te kopen. Smeer vervolgens de dunbehaarde plekken in met deze crème. 

Ga voordat de warmte echt doorbreekt wandelen met je viervoeter. Maak er dan een extra lange wandeling van. Want als het erg warm is, kun je beter overdag niet meer naar buiten gaan. ’s Avonds, zodra de temperatuur weer begint te dalen, kun je er weer op uit trekken met je hond.

Ga je toch op een erg warm moment naar buiten, vermijdt dan asfalt. Asfalt kan ontzettend warm worden. De regel is bijvoorbeeld dat als je zelf niet op blote voeten op het asfalt kunt lopen, is het ook te warm voor jouw viervoeter. De kussentjes onder de poten kunnen dan verbranden.

Dat geldt overigens ook voor zand.  Zand op het strand wordt bij mensen en dus ook bij honden snel te warm onder de voeten.

Laat je hond niet in de auto achter

Het is ook niet verstandig om met je hond te gaan fietsen op het heetste moment van de dag. Ook niet als jouw viervoeter gewend is naast de fiets te lopen. Te sterke inspanning en een te warme ondergrond kunnen zorgen voor oververhitting.

Misschien ook overbodig om te melden maar elke zomer lees je toch weer artikelen in kranten en op social media over honden die door de politie of omstanders bevrijd moeten worden uit een snikhete auto. 

Laat je hond nooit alleen achter in de zomer , ook niet als het 18 graden is. De temperatuur in de auto kan in zeer korte tijd naar 28 graden of hoger stijgen. Uitdroging vormt het grootste gevaar voor jouw huisdier. 

EHBO bij oververhitting

Hoe herken je oververhitting bij jouw hond? Symptomen van oververhitting zijn bijvoorbeeld day de hartslag en ademhaling omhoog gaan. Het eerste dat je dan moet doen is de dierenarts bellen. Vervolgens voor verkoeling zorgen. 

Gooi geen ijskoud water over de hond omdat de bloedvaten daardoor nauwer worden. Verkoel met fris water de hond bij de kop, oren, hals en poten.

Zwemmen met warmte

Om warm weer ook leuk honden te maken, is een zwembad in de tuin, of een meertje om even af te koelen, een goed idee. Mijn Bobby is gek op water, springt spontaan in meertjes, de zee maar een badje in de tuin, haalt hij zijn neus voor op.

Zwemmen is heerlijk maar overal waar te voor staat is ook voor jouw viervoeter niet goed. Zwemmen zorgt voor een hogere adrenaline en dus krijgt jouw hond het sneller warm. Zwemmen is toegestaan maar houdt het wel binnen de perken.

Als je in een lange periode van warmte met de hond gaat zwemmen, is het oppassen met blauwalg en botulisme. In het water ontstaat bij dagen van 20 tot 30 graden blauwalg, een gevaarlijke waterbacterie.

Botulisme ontstaat als een vis of vogel sterft in stilstaand water kan botulisme, een bacterie in de maag van de vogel of vis, in het water komen. Drinkt jouw hond dit maar ook zwemmen in het verontreinigende water kan voor zware maagproblemen zorgen.

Hondenijsjes

Honden en hun baasjes kunnen dus volop genieten van mooi weer. Als de temperaturen erg hoog worden, is speciale aandacht voor onze huisdieren hard nodig. Een traktatie met mooi weer zijn. De speciale hondenijsjes die tegenwoordig te koop zijn in de dierenwinkels. Je kunt ze uiteraard ook zelf maken met water of yoghurt en wat hondenkoekjes en invriezen maar.


Hondenijsjes en koelmattenom je hond te beschermen tegen hitte

Categorieën: Honden algemeen