Voorbereidingen

Vakantie is voor velen iets om naar uit te kijken. Heerlijk tijd voor het gezin en voor je hond. Mogelijkheden om nieuwe plekken, landen te ontdekken. Toch zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken, voordat je met je hond naar de vakantiebestemming vertrekt. In dit artikel vind je onze Top 6 tips voor vakantie met de hond.

Top 1# Is hond welkom op bestemming?

Hondvriendelijke vakantiehuizen
Vind hier een ruime aanbod van vakantivilla’s

Wij als hondenbaasjes kunnen ons natuurlijk geen leven voorstellen zonder onze viervoeters. Maar een van de eerste dingen die je zult moeten uitzoeken als je een bestemming op het oog hebt, is of honden ook welkom zijn.

Als je naar een camping gaat, een vakantiehuis boekt of in een hotel, informeer de beheerder al voor boeking dat je een hond meeneemt. Uiteraard zoek je naar bestemmingen op basis van de zoekterm huisdieren welkom. Zo kun je bijvoorbeeld op de website natuurhuisje.nl als zoekterm huisdieren invullen. In dit artikel staat een aantal voorbeelden van natuurhuisje aan de Nederlandse kust waar je jouw hond gerust mee naar toe kunt nemen.

Vakantie met de hond naar Zweden of Noorwegen

Plan je een vakantie naar het buitenland dan zul je niet alleen uit moeten vinden waar honden welkom zijn maar ook welke papieren en vaccinaties jouw viervoeter nodig heeft om mee te kunnen op vakantie. Elk hond en elk lands heeft zijn eigen regels. Die moet je in acht nemen om met jouw viervoeter het land van de vakantie in te kunnen.

In Zweden bijvoorbeeld moeten honden minstens 21 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn tegen rabiës. Noorwegen stelt bovendien ontworming en een bewijs daarvan als tweede voorwaarde. In elk land is een Europees dierenpaspoort verplicht en de hond moet gechipt zijn. Vergeet dus nooit het Eurlopese paspoort van de hond mee te nemen op reis. Heeft jouw hond geen paspoort, maak dit dan ruim voor vertrek in orde met de dierenarts.

Tips voor vakantie met de hond

Het Verenigd Koninkrijk stelt voor honden nog een behandeling  tegen lintworm (Echinococcus) verplicht. Het is dus ontzettend belangrijk om naar actuele voorwaarden op zoek te gaan zodat de hond zonder problemen mee naar de vakantiebestemming kan.

Waar een vakantie met hond in Zweden leuk is:   Lees ons artikel hierover


2# Mogen alle hondenrassen mee naar buitenland?

De meeste hondenrassen zijn in alle landen van Europa welkom. Een aantal landen heeft echter inreisverboden ingesteld tegen bepaalde hondenrassen.

Pitbulls zijn bijvoorbeeld in veel landen niet welkom. Frankrijk heeft een verbod op kruisingen van American Staffordshire terriërs en Staffordshire bull terriërs, mastiff en boerboel. Andere rassen zoals raszuivere rottweilers en Staffordshire terriërs mogen alleen het land in onder strenge voorwaarden.  De dierenarts kan ongetwijfeld meer informatie geven over de diverse maatregelen in landen.

3# Checklist voor vakantie met hond

De reis is gepland, de vakantiebestemming is geboekt en de vertrekdatum nadert met rasse schreden. De meeste honden hebben al een aantal dagen voor vertrek in de gaten dat er iets gaat gebeuren. Zodra wij bijvoorbeeld de koffers tevoorschijn halen en alles richting auto slepen, zit Bobby het allerliefste al in de auto. Om er zeker van te zijn dat hij meegaat.

CHECKLIST met tips voor vakantie met de hond VOOR VERTREK

 • Voldoende voeding meenemen voor de vakantie
 • Hondenkussen of een bench
 • Water- en voerbak
 • Eventuele medicijnen mee
 • Knuffels
 • Hondenspeelgoed
 • Ballen
 • Verzorgingsproducten
 • Hondenlijnen
 • Hondenpoepzakjes
 • Telefoonnummer eigen dierenarts
 • Extra water en eten voor tijdens de autorit
 • Plaatje aan halsband met naam en telefoonnummer als de hond vermist wordt
 • Tekenpen en tekenband of spray

Hondenkussen mee op vakantie

Wat je niet moet vergeten als je hond meegaat op vakantie is natuurlijk het hondenkussen van jouw hond. Het is een vertrouwd plekje voor jouw viervoeter op een vreemde bestemming.

Koop hier producten van de checklist

4# Hond in de auto

Dan begint, een beetje afhankelijk van de bestemming natuurlijk, de lange auto. Zorg ervoor dat jouw hond genoeg plek heeft om rustig te kunnen liggen. Let ook op dat de auto niet te koud wordt door de airco omdat dan bijvoorbeeld een oorontsteking op de loer ligt.  De zon kun je ook buiten de auto houden door zonwering aan te brengen.

Las elke 2 à 3 uur een pauze en laat je hond drinken en even buiten een plasje doen. Laat de hond nooit alleen achter in de auto. Op warme dagen kan de temperatuur in de auto snel oplopen.  Sommige honden worden ziek in de auto. Informeer dan vooraf bij de apotheek over eventueel pilletjes tegen wagenziekte.

5# Klimaat  voor hond

Voordat je een vakantiebestemming uitkiest, is het een goed idee om naar het klimaat te kijken. Sommige honden hebben geen enkele moeite met warme zomers maar andere honden blijven liever uit de zon in de schaduw. Tegenwoordig zijn bijvoorbeeld hondenbedjes met een parasol te koop. Ook kun je denken om ene koelmat mee te nemen mocht je hond het te warm krijgen.  Lees in dit artikel hoe je oververhitting van je huisdier kunt voorkomen.


Koelmat
Een koelmat is lekker koel op warme dagen.

6# Puppyren handig 

Op de meeste campings mogen honden niet vrij rond lopen. Denk dat bijvoorbeeld aa het meenemen van een verplaatsbare omheining, een schapenet bijvoorbeeld, zodat je hond toch wat vrijheid heeft. In dierenwinkel vind je tegenwoordig ook lange lijnen die je met een pin vastmaakt in de grond zodat de hond toch wat vrije ruimte heeft om te lopen.

In dit artikel staat een aantal mogelijkheden voor afrastering en lijnen uitgelegd.


puppyren camping
Een puppyren in een oplossing voor wat vrije ruimte op de camping.

Verblijf je in een hotel of een vakantiehuis dan kun je voor de hond een hondenkussen of een bench meenemen. Is jouw hond relaxt op een andere bestemming dan kan hij misschien alleen in de hotelkamer achterblijven. Hang dan wel even een bordje aan de deur op zodat de schoonmaakster en hond niet van elkaar schrikken. Een bench geeft een hond, mits eraan gewend, een veilig gevoel. Dat kan ook voor rust op de hotelkamer of in de vakantievilla zorgen.

Op zoek naar het beste hondenkussen? Lees dan dit artikel.

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *