Goede borstelbeurt houdt vacht conditie

Een gezonde hond herken je vaak aan een mooie vacht. Maar hoe houd je de vacht van een labrador mooi glanzend? Afhankelijk van het soort haren heeft de vacht van een hond verzorging nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg kammen en andere hulpmiddelen op de markt om de vacht van een labrador mooi glanzend te houden.

Hoe houd ik de vacht van labrador mooi glanzend

Een dubbele vacht betekent in de praktijk dat de massa bestaat uit een bovenlaag van langere en stugge haren. Zachtere, waterafstotende haren en een dichte laag maken deel uit van de onderlaag.

Een labrador staat er om bekend veel haren te verliezen. Vooral tijdens de veranderingen van seizoenen maar eigenlijk het hele jaar door.

De ene hond verliest meer haar dan de andere viervoeter van hetzelfde ras. In de tijd van de rui kost de verzorging van de vacht meer tijd. Ons advies is om wekelijks aandacht te besteden aan de glanzende huid van de labrador.

Pak een paar keer per week de borstel om jouw viervoeter eens flink te borstelen. Daardoor haal je de oude en losse haren eruit en valt de vacht minder uit. Daardoor zal het aantal haren dat je op de grond vindt, minder worden.

Vacht glanzend door vaak te kammen/borstelen?

Waarom is het belangrijk om de vacht van jouw beste vriend goed te verzorgen? De gezonde vacht zorgt voor een betere doorbloeding van de huid en stimuleert de groei van nieuwe gezonde haren.  Je hond loopt daardoor niet alleen rond met een mooie glanzende huid maar je voorkomt bovendien huidproblemen.

Daarbij voorkom je met een gezonde vacht huidproblemen als jeuk, droge huid met schilfers en kale plekken. Ook kunnen labradors huidallergieën ontwikkelen als de vacht niet goed wordt verzorgd. Wat heb je nodig voor vachtverzorging?

Welke borstels en kammen

  • Dubbele pinborstel
  • Furminator
  • Handschoen borstel

Dubbele pinborstel

Het kenmerk van deze borstel is dat het aan weerskanten een borstel heeft waarvan de functies elkaar aanvullen. De ene kant is een pinborstel met dunne ijzeren pinnen waardoor je makkelijk klitten uit de vacht kunt halen.

De andere kant heeft zachte haren waarmee je de borstelbeurt kunt afsluiten. Een glanzende vacht is het resultaat van het borstelen met deze kam. Dit type borstel kan het beste gebruikt worden voor half- en langharige honden.

De ene kant haalt klitten weg, de andere kant maakt vacht glanzend.
Slickerborstel.

Deze Groo’me Combiborstel voor de hond heeft een borstel aan twee kanten en verwijdert de vervilte vachtgroot is een hondenborstel. De ene kant met pinnen met zachte nopjes haalt klitten weg. De andere kant heeft zachte nylonharen en zorgt voor een mooie glanzende vacht.

Deze zelfreinigende slickerborstel haalt vuil en losse haren uit de vacht en helpt bij het verwijderen van klitten. Deze borstel is geschikt voor honden met middellange en langharige vacht.

Furminator

FURminator deShedding Hond is speciaal ontwikkeld voor honden, onderverdeeld in korthaar en langhaar. Deze roestvrijstalen kam vermindert verharen tot wel 90 procent. veel gebruikers zijn enthousiast over de Furminator.

De FURminator Roskam masseert de huid en verwijdert vuil in de vacht. Met een ergonomische handgreep en ligt comfortabel in de hand.

De tweezijdige borstel van FURminator helpt bij het verwijderen van vervilting, losse haren en klitten bij uw hond zonder de vacht of huid te beschadigen.

Handschoen borstel

Als je naar een praktische oplossing op zoek bent is deze handschoen borstel een goed idee om de vacht van jouw labrador glanzend te houden. De handschoen helpt ook bij het verwijderen van vuil en voelt aan als een lekkere massage en zorgt voor een goede doorbloeding.

Pure welness voor je hond met Cofix

Pure welness voor je hond. Samen met jouw stofzuiger en deze Cofix kun je de vacht van de labrador mooi glanzend krijgen door het vuil uit de vacht te halen.

De Cofix biedt 5 verschillende soorten borstels. Kan dus gebruikt worden voor alle rassen honden, van groot tot klein. Met de hondenborstel van Cofix kun je de vacht van de hond aan een gemakkelijke schoonmaakbeurt bloot stellen.

Een voordeel is bovendien dat deze Cofix teken die zich nog niet hebben vastgezogen aan de huid, weggezogen kunnen worden. Ook ander ongedierte en parasieten die meekomen uit het bos, worden door de Cofix verwijderd.

Ook honden die een gevoelige huid hebben, kunnen met de Cofix prima verzorgd worden en met een mooie glanzende vacht door het leven gaan. En….. de hond ervaart de behandeling met de Cofix als een welness behandeling.

Nieuwsgierig naar deze borstels?

Kunnen labradors ook geschoren worden?

Als je labrador in de zomer veel hijgt, dan denkt elke baasje wel eens aan het afscheren van de vacht.  Doe dit niet want de vacht beschermt de olieachtige huid van jouw viervoeter. Ook is de huid van de labrador niet opgewassen tegen directe zonnestralen en kan dus verbranden.

Een kale geschoren huid kan bovendien voor irritatie en jeuk zorgen. Als de hond dan gaat krabben, kan hij ook zijn huid beschadigen, het kan gaan bloeden,  met kans op mogelijke infecties.

Scheren kan ook de vacht beïnvloeden op de langere termijn. Door te scheren raken de haren beschadigd, en kunnen anders terug komen dan voorheen.  Vaak wordt de vacht minder vol en zijn de haren een stuk stugger geworden. Er zijn ook gevallen bekend dat de ondervacht niet meer terugkomt. Soms heb je geen andere keuze om een deel van de vacht weg te scheren. Bijvoorbeeld als jouw beste vriend geopereerd moet worden. 

In bad

Je zou bijna denken dat elke labrador ervan houdt om in bad te gaan. Ze houden namelijk van een goede zwempartij in zee, rivieren of in sloten. Toch zijn er genoeg labradors die inderdaad graag in zee springen maar bang zijn om in bad of onder de douche te gaan. Je kunt er het beste al op jonge leeftijd mee beginnen. Zodat ze aan een regelmatig wasbeurt gewend raken Leer jouw labrador puppy op speelse manier kennis maken met een bad of douche.

Een labrador heeft een zelfreinigende vacht en daarom is een wekelijks bad niet nodig. Met te vaak douchen,  beschadig je zijn natuurlijke vetlaag die de huid beschermt. Een bad is wel een goede oplossing om vieze geurtjes van een rolpartij weg te krijgen.  Gebruik altijd een speciale zachte honden shampoo zonder chemische middelen die de huid kunnen irriteren. Bij Zooplus.nl vind je een ruim aanbod van honden shampoos.

Na de wasbeurt is het belangrijk de hond goed te drogen. Dat kan heel goed met een handdoek maar een speciale badjas voor honden is nog makkelijker. Lees over de voordelen dit artikel dat over badjassen gaat.

Controleer op parasieten

Als laatste tip voor een gezonde en glanzende vacht, is de controle op parasieten. Met name in het voorjaar, de zomer en de herfst is het aantal teken in het bos groot. Het is daarom belangrijk om jouw viervoeter goed op teken te controleren. Toch is met name het opsporen van teken na elke wandeling belangrijk. 

Behalve teken kunnen honden ook vlooien krijgen. Wees dus alert op deze beestjes terwijl je de labrador een borstelbeurt geeft. Dat kan veel problemen zoals jeuk voorkomen. In dit blog staat wat je kunt doen om teken te voorkomen.

Een mooie glanzende labrador-vacht vraagt dus wel wat aandacht. Geniet ervan want dat doet jouw labrador ook. Het versterkt bovendien de band tussen jou en jouw huisdier.


Verzorging labrador

Vragen? Dit boek geeft veel informatie

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *