11 Tips voor hondenfotografie

Bobby is mijn favoriete foto-onderwerp. Volgens mij ben ik niet de enige die vaak meer foto’s van zijn hond op zijn mobiele telefoon heeft staan dan plaatjes van de kinderen. De duizenden foto’s op Facebook en Instagram van onze trouwe viervoeters zijn daar het bewijs van. Hier volgen 11 tips voor professionelere hondenfotografie.  Accessoires kunnen een handje helpen bij het maken van het ‘perfecte plaatje‘. 

11 Tips voor mooiste foto's van jouw hond
Close-up.
Mooiste foto

Compositie met andere invalshoek.
Bobby drinkt uit drinkbak koe

Houd de telefoon altijd in de aanslag.

Selfiestick of speciale lenzen om betere foto’s te maken

Kijk eens op bol.com voor accessoires om mooiere foto’s van jouw hond te maken

Smartphone voor hondenfotografie

De smartphone die we allemaal in onze jas of tas hebben, neemt steeds vaker de functie van foto’s maken over van onze fotocamera’s. De telefoon heb je namelijk altijd bij je terwijl de fotocamera vaak thuis ligt omdat je hem vergeten hebt of simpelweg te veel gedoe vindt. De kwaliteit van de foto’s van honden die uit de smartphones rollen, wordt ook bij elke nieuw smartphone model beter. 

Echte fotografen zullen altijd de voorkeur blijven geven aan hun fotocamera omdat ze daar met de instellingen kunnen spelen. Toch hebben de nieuwste smartphones ook camera-instellingen die je kunt aanpassen.

Om de kwaliteit van de foto’s nog verder te verbeteren kun je ook een aantal ‘hulpmiddelen’ aanschaffen als bijvoorbeeld speciale lenzen,  statieven voor smartphones en selfiesticks voor smartphones.

Aan de slag met professionelere hondenfotografie

#1 Zorg voor verschillende invalshoeken

De meeste foto’s die ik op social media zie, zijn vaak vanuit een invalshoek gemaakt. De hond poseert in het midden, van een redelijke afstand. Probeer het eens creatiever aan te pakken. 

Ga door de knieën, en leg dan je hond vast. Of neem een close-up van je hond van zijn snoet of zelfs nog closer,  van zijn oog. Je ziet dan jouw hond ineens op een heel andere manier.  

Door een foto van de hond te maken vanaf de knieën registreer je de hond ook op zijn hoogte en grootte. Dit zorgt voor mooie beelden. Je kunt ook foto’s nemen van de zijkant of zelfs de achterkant, en ga ook dan gerust door je knieën om op dezelfde hoogte te komen.


Stuur een leuke foto op en wij publiceren het. Klik hier wat je moet doen

#2 Laat je hond stil zitten door te belonen

Niet alle honden gaan braaf zitten om op de foto te gaan. Soms moet je de trukendoos open gooien, om toch een stabiele foto te kunnen maken. Het helpt vaak, om als beloning een hondenkoekje klaar te hebben.

Dat is dan nog best lastig zul je denken: een hondenkoekje in de ene hand en een foto maken met de andere hand. Een selfiestick kan dan een oplossing zijn. De meeste honden blijven wel zitten als ze iets lekkers in het vooruitzicht hebben.

#3 Selfiestick voor de foto van jullie beiden

Over de selfiestick gesproken. Er is bijna geen leukere foto te verzinnen dan die van jouw hond en jou samen, of met het hele gezin. Dan komt de selfiestick goed van pas. Via bluetooth maken de meeste selfiesticks verbinding met de smartphone. De foto is dan met de klik op de afstandbediening zo gemaakt. Je hond vindt het waarschijnlijk ook gezelliger om naast je stil te zitten. Succes gegarandeerd. 


11 Tips voor mooiste foto's van jouw hond

Foto met de selfiestick.

#4 Let op de compositie bij hondenfotografie

De compositie van een foto is heel belangrijk. Let er bijvoorbeeld op dat de verhouding tussen lucht en grond klopt. Een goede verhouding maakt een foto een stuk mooier.  

Zet je hond centraal in de compositie maar vergeet de omgeving ook niet. Wissel de composities af voor de verschillende foto’s. Van een close-up van de hond naar een foto waarbij je de hond vastlegt in zijn omgeving. Probeer een keer een foto te maken waarbij je juist helemaal uitzoomt. Foto’s gemaakt op verschillende manieren, vertellen diverse verhalen. 

Close-up

11 Tips voor mooiste foto's van jouw hond

Uitgezoomde foto die een andere sfeer geeft.

#5 Leg de persoonlijkheid van je hond vast

Probeer je hond niet te veel te forceren om in bepaalde posities te poseren. Hij voelt zich dan niet op zijn gemak en is dan minder bereid te poseren. Spontaan gemaakte foto’s geven een beeld van de persoonlijkheid van je hond. Laat de viervoeter dus rustig rond lopen, of rennen en ontdekken en houdt de camera in de aanslag. 

11 Tips voor mooiste foto's van jouw hond

Bobby drinkend uit een boomstam. Forceer foto’s niet.

#6 Gebruik een app om foto’s te maken

Uiteraard kun je gewoon gebruik maken van de fotocamera die op de smartphone zit maar je kunt ook speciale foto apps downloaden. De meeste apps bieden de mogelijkheden om instellingen als aperture, zoom, wit-balance aan te passen. Het resultaat zijn professionelere foto’s.  

#7 Gebruik voor hondenfotografie een app om te bewerken

Foto’s kunnen je bewerken om nog mooier te maken. Denk dan aan kleurcorrectie of het veranderen van de compositie. De meeste smartphones hebben een eigen fotobewerking app maar er zijn ook speciale editing apps die iets meer mogelijkheden voor bewerking bieden. Voorbeelden: Eraser, Photo editor, Snapseed en Airbrush.

#8 Gebruik de flitser niet bij honden foto’s

De mooiste foto’s zijn gemaakt met natuurlijk licht. Zeker als je overdag met de smartphone aan de slag gaat. Schakel de flitser uit. Een flitser geeft vaak een verkeerde weergave van de kleuren. Bovendien kan het onverwachte licht jouw hond laten schrikken.  

#9 Denk vooruit

Jij kent jouw viervoeter het beste en kan dus zijn gedrag het beste inschatten. Denk vooruit en probeer in te schatten wat je hond gaat doen. Mooie momenten vastleggen betekent dat je klaar moet staan om op het juiste moment de foto te maken.

#10 Houd je telefoon stil

Een foto ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit als er een waas door beweging in te zien is. Het is belangrijk om de smartphone stevig vast te houden zodat er bij het afdrukken, geen beweging volgt. 

Het stilhouden wordt makkelijker als je de telefoon met twee handen vasthoudt en de ellebogen tegen het bovenlichaam drukt. Je kunt ook ‘hulpmiddelen’ kopen om strakke foto’s te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan een selfiestick, een gimball een smartphone houder die je met beide handen kunt vasthouden of gebruik een statief.

Natuurlijk zijn dat extra kosten maar die kun je inzetten om alle mooie herinneringen vast te leggen. Bijvoorbeeld van familie-uitjes, samenkomsten met vrienden of van mooie dorpjes. Uiteindelijk gaat het om het vastleggen van dierbare herinneringen. 

#11 Maak eens een serie van een beweging

Denk ook eens ‘out of the box’. Schiet een serie foto’s van een beweging van jouw trouwe viervoeter.  Een voorbeeld hiervan zie je hieronder.

Conclusie: Met deze 11 tips kun je de kwaliteit van de foto’s al flink verbeteren. Zoals met alles geldt ook dat veel oefenen, helpt om de mooiste momenten vast te leggen. 

11 Tips voor mooiste foto's van jouw hond

Ga aan de slag met hondenfotografie

Selfiesticks, statieven en smartphone houders zorgen voor een stabiel beeld
Kijk hier voor de mogelijkheden op bol.com

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *