Beste tips om hond veilig mee te kunnen nemen in fietskar

De lente breekt aan en de fietsen komen uit de schuur. Vaak wil je dan een stuk gaan fietsen maar is het net te lang voor jouw viervoeter. En je wilt jouw hond ook niet alleen thuis laten. Een fietskar voor de hond biedt dan uitkomst. Maar waar let ik op bij de aankoop van een hondenkar achter de fiets? Stevigheid, veiligheid en hoe makkelijk fiets ik met deze fietskar, zijn belangrijke overwegingen om mee te nemen.

Hondenbaasjes hebben inmiddels ontdekt dat de fietskar uitermate geschikt is om te kopen voor de hond. Hoewel de meeste viervoeters hartstikke fit zijn en een stuk mee kunnen rennen, zijn er genoeg omstandigheden te bedenken waarbij het moeilijker is. Je hebt net een puppy in huis en die mag nog niet te veel lopen. Je wilt hem uiteraard ook niet alleen thuis laten zitten. Lees in dit artikel waar je aan moet denken als je een puppy in huis hebt.  

Of  jouw viervoeter heeft een blessure en kan niet lang achtereen rennen. Oudere honden kunnen in de kar ook mee op een lange fietstochten. De hond vindt het vaak nog erg leuk ook om om zich heen te kunnen kijken. Let wel op: ga niet direct de eerste keer voor een lange fietstocht. Laat jouw hond eerst even wennen aan het zitten in de hondenkar achter de fiets.  Bouw de duur rustig op.  

Hond naast kar

Hondenkar achter de fiets uitbouwen met accessoires

Waar bestaat een fietskar voor je hond uit. Het is een aparte kar die aan de achterkant van jouw fiets wordt vastgemaakt. Je kunt ze zo luxe aankleden als je zelf wilt. Zonneschermen, bescherming tegen insecten, lucht-openingen afgeschermd met gaas, je kunt het zo gek niet bedenken om jouw viervoeter een comfortabel fietsrit te laten ervaren. Sommige varianten kun je ombouwen tot een wandelwagen en kunnen gebruikt worden om kinderen in mee te nemen. 

Het aanbod van fietskarren voor honden is groot. Het is daarom belangrijk om eerst een duidelijk lijstje te maken waaraan de nieuwe aanwinst aan moet voldoen. Het materiaal waarvan de kar is gemaakt, de veiligheid voor jouw hond en jezelf, het gewicht, het zijn allemaal elementen waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat. Van belang is natuurlijk ook of de fietskar makkelijk meebeweegt en comfortabel mee rijdt.  

Diverse maten voor de fietskar

De grootte en het gewicht van jouw hond zijn de belangrijkste overwegingen om het type hondenfietskar te kiezen. Let bij aankoop dan altijd op hoeveel gewicht een fietskar maximaal kan dragen. Ook voor grote honden zijn er fietskarren op de markt met een maximaal gewicht van zo’n 50 kg. De maten variëren van s tot large. Fietskarren vind je bovendien in verschillende prijscategorieën, van goedkope varianten tot duurdere uitvoeringen. 

Welk materiaal hondenkar achter de fiets is praktisch?

Een van de belangrijkste elementen om op te letten bij de aankoop, is het gebruikte materiaal. Je wilt een robuust materiaal hebben dat tegen een stootje kan. Maar voor het gemak van je viervoeter is materiaal dat tegen regen kan en niet erg heet wordt in warm weer, belangrijk. Je wilt de fiets én hondenfietskar in alle weersomstandigheden mee kunnen nemen.

De bodem van de fietskar is ook een punt van aandacht. Voor kleinere, minder zware honden is een dunne bodem geen probleem maar voor de veiligheid en het comfort van een grotere hond, moet de vloer wel van stevig materiaal gemaakt zijn. Je wilt ook dat jouw viervoeter comfortabel zit op een bumpy road. Ook is het praktisch dat de fietskar en het materiaal waarvan het gemaakt is, wasbaar zijn. Of in ieder geval delen van de kar.  

Hoe wendbaar is de hondenfietskar

Behalve het materiaal van de kar en het gewicht en grootte van je hond, is de wendbaarheid  van groot belang. Controleer dan goed hoe zwaar de aanhanger is, hoe groot de wielen zijn en welk gewicht je zelf denkt mee te kunnen trekken.

Veiligheid bij koppelen van de kar

Een van de grootste angsten van een baasje is dat de kar ineens blijft staan en los raakt van de fiets. Bij de aankoop van de fietskar is extra aandacht voor de kwaliteit van de kopping tussen fiets en fietskar een punt van aandacht. Koppelingen van metaal zijn uiteraard een stuk stabieler dan koppelingen gemaakt van plastic.

Een ander punt van veiligheid is het materiaal waarmee jouw viervoeter vastgemaakt kan worden in de fietskar. Je moet er niet aan denken dat hij besluit uit de kar te springen en dat de beveiliging daarvoor niet goed genoeg is. Er zijn ook fietskarren verkrijgbaar die je helemaal kunt afsluiten waardoor jouw viervoeter er niet zo maar van door kan gaan.

Makkelijke instap

En last but not least: de instap voor jouw hond. Kijk naar jouw viervoeter en vraag je af of hij makkelijk in de kar kan stappen. Verlies daarbij ook niet uit het oog dat dat misschien lastig wordt als de hond ouder wordt.  Wil je de hondenfietskar langere tijd kunnen gebruiken, dan moet je nu al letten op de wijze van instappen.

De keuze is gemaakt en een fietskar die voldoet aan al jouw wensen staat in de garage of de schuur. Voordat je echt voor een toertocht gaat, kun je jouw viervoeter het beste langzaam laten wennen aan de kar. Ga de eerste paar keren maar kort op pad om te wennen. Niet alleen is het wennen voor de hond maar rijden met een fietskar achter de fiets is toch echt anders dan zonder.  Vergeet niet niet de bandenspanning te controleren. Te zachte banden maakt fietsen extra zwaar en zit jouw viervoeter ook minder comfortabel.

We laten in dit artikel een aantal hondenfietskarren de revue passeren. Deze voorbeelden variëren in prijscategorie. 

Fietskar No Limit Doggy Liner Paris de Luxe

Bij deze fietskar staat het extra comfort van jouw hond voorop. De luxe variant van de Doggy Liner wordt geprezen om de prettige vering. Honden tot 50 kilogram kunnen er in mee genomen worden.  De beugel aan de zijkant maakt de kar nog steviger. De kar is gemaakt van Teflon dat bestand is tegen invloeden van zon en regen.  Door de vele reflectoren is deze hondenfietskar goed zichtbaar. Binnenin zit een lus waar de hond met een korte lijn aan vastgemaakt kan worden. 


De No Limit Doggy Liner: goede vering

Fietskar Doggy Line
Doggy line Amsterdam

No Limit Doggy Liner Amsterdam 2

De Amsterdam 2 is de tweede versie No Limit Doggy Liner hondenfietskar en is de kleinere versie van de Paris De Luxe. Dez fietskar kan gebruikt worden voor honden tot 20 kg. Zelf is de ‘aanhanger’ 10 kg. Gemaakt van vuil- en waterafstotende TEFLON®  waardoor je in alle weersomstandigheden met de fiets en kar op pad kunt. De vier zilveren reflectoren aan de voorkant, de zes rode reflectoren aan de achterkant en de vlag zorgen ervoor dat de kar goed zichtbaar is in het verkeer en de veiligheid dus verbeterd. 


Deze fietskar: tot 20 kg

Eenvoudige fietskar

Fietskar Travel Large

De Fietskar Runner Large is een fietskar in de voordelige prijscategorie. Kan gebruikt worden voor honden tot 45 kg. Grote voordeel is de lage instap en dus ook geschikt voor oudere honden. Binnenin zijn er verschillende punten om vast te maken. Makkelijk te demonteren en dus eenvoudig in de auto mee te nemen om elders een fietstochtje te gaan maken. Ook deze fietskar is voorzien van reflectoren wat de veiligheid op de weg bevorderd. 

Travel Large:
een voordelige keuze

Op zoek naar lage instap?

Opvouwbare fietskar Trixie

Deze opvouwbare fietskar van Trixie is geschikt voor honden tot 22 kg. De kar is uitgerust met een snel inklapsysteem en is dus zeer praktisch. De instap zit aan de achterkant en de kar wordt een een beveiligingsmechanisme aan de fiets vastgemaakt. Voor de veiligheid heeft deze fietskar een aantal reflectoren en een reflecterende vlag. Bovendien is de kar om te bouwen naar een buggy. Daarvoor kun je jopgging wielen bijbestellen die je aan de voorkant van de kar monteert. 


Opvouwbare hondenfietskar van Trixie


fietskar duvo

Duvo+ Fietskar

In deze fietskar kun je honden mee het verkeer in nemen tot 40 kg. De vlag zorgt voor extra zichtbaarheid in het verkeer. Deze kar is opvouwbaar en kan dus meegenomen worden in de auto. Ook is het vastmaken aan de fiets, niet ingewikkeld. De veiligheidslus om je hond mee vast te maken, is in de prijs meegenomen.


Duvo+ Fietskar makkelijk in gebruik

Trixie Hondenfietskar opvouwbaar

Het grote voordeel van deze fietskar is dat hij om te bouwen is tot een buggy waarmee je kunt gaan joggen. Het frame is stevig en het doek is gemaakt van polyster dat makkelijk schoon te maken is. In- en uitstappen gaat eenvoudig via de openingen die met rits open gaan.De wielen zijn door middel van een quick-fit systeem makkelijk onder de kar weg te halen waardoor de kar ook opvouwbaar is.  Ventilatie is mogelijk door het netachtige materiaal dat in het polyster is gemaakt.  De bodem is weg te halen en door de reflectoren is deze fietskar ook goed zichtbaar in het verkeer. Een groot voordeel is dat deze fietskar om te bouwen is tot jogging buggy. Daarvoor moet je een ombouwset apart erbij aanschaffen, Door het zwenkwiel is deze wandelwagen goed wendbaar. 


Trixie hondenfietskar: jogging buggy

Ombouw fietskar

Flamingo fietskar

De Flamingo fietskar, te koop bij Autobench.nl komt binnenkort op de markt. Honden tot 40 kilo kunnen er in vervoerd worden. Door de reflectoren voor en achter en de veiligheidsvlag is de fietskar goed zichtbaar in het verkeer. Meegeleverd wordt. De wielen kun je er eenvoudig afhalen met een druk op de knop. De fietsaanhanger is tot een klein formaat opvouwbaar. Voor extra comfort kan de fietskar worden uitgebreid met een loungemat.

Flamingo kar

Fietskar voor 40 kilo

Deze fietskar is te koop bij Autobench.nl

Oranje-grijze fietskar

KLD Fietskar oranje/grijs 

Met oranje en grijs is deze KLD Fietskar van Autobench een flitsende verschijning. Makkelijk te monteren en demonteren en dus ook te veroveren. Om de zichtbaarheid te vergroten, zijn aan de voor- en achterkant en in de wielen reflectoren aangebracht. Ook de vlag die boven de kar uitkomt, zorgt ervoor dat andere weggebruikers deze fietskar niet over het hoofd kunnen zien. De hoes is gemaakt van polyester en is dus makkelijk in onderhoud. Het frame van de fietskar is van staal. De KLD kan honden ot 40 kilogram mee op reis nemen. 

Oranje grijze stevige fietskar

KLD fietskar makkelijk in onderhoud

Conclusie

De markt voor hondenkarren achter de fiets is groot. Waar let ik op bij de aankoop van hondenkar achter de fiets? Het is van belang om bij aankoop te kiezen voor een kar die het beste bij jouw hond past en dat ook in jouw prijscategorie bevindt. Zaken waar je goed op moet letten is belastbaar gewicht, hoe zwaar is de fietskar , hoe makkelijk wendbaar en van welk materiaal is de hondenfietskar gemaakt. 

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *