Voorkom oorontsteking bij je hond

https://mydoglife.nl/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6235-2.mp4

Met het hoofd schudden, krabben aan het oor, stinkend oor en piepen. Herken je dit? Het kunnen allemaal symptomen zijn van een oorontsteking bij je hond. Niets is er pijnlijker en vaak moet er antibiotica aan te pas komen om de ontsteking te bestrijden. Ik heb al een aantal keren met Bobby bij de dierenarts gezeten vanwege oorontstekingen. Ze kunnen er zo veel pijn van hebben, heel erg zielig. Wat kun je doen om een oorontsteking bij jouw viervoeter te voorkomen? En hoe komen ze er aan?

Helaas zit ik met Bobby een of twee keer per jaar bij de dierenarts. Hij heeft dan niet laat merken dat hij veel pijn heeft maar toch zit er te veel oorsmeer en uiteindelijk volgt een ontsteking. Soms kan ik de oorzaak aanwijzen. Als we bijvoorbeeld naar de Nederlandse kust op vakantie zijn geweest. Bobby vindt het heerlijk om in de zee te springen en achter een bal aan te vliegen.  

Een aantal rassen is ook meer gevoelig voor het krijgen van dit soort ontstekingen dan andere honden. Vaak dus honden met hangoren en langharige viervoeters. Je kunt dan denken aan retrievers zoals Bobby maar ook Franse bulldogs of cocker spaniëls.  

Maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen. Ik zet ze even in het kort op een rij:

  • Allergieën
  •  Chronische aandoening
  • Lange hangende oren
  • schimmels
  • Een voorwerp dat niet in het oor hoort
  • Hormonen

Allergieën

Een huidallergie kan bijvoorbeeld een van de oorzaken zijn voor een oorontsteking. Vooral als de deze vaker terugkomt of chronisch wordt. Het oor heeft ook huid en is juist doordat het ingesloten is, vatbaar voor bacteriën en gisten. Uitvinden welke  allergie jouw viervoeter heeft, is niet makkelijk en moet door de dierenarts worden gedaan.

Chronische aandoening

We noemen een oorontsteking chronisch als het niet meer weg gaat en enkele maanden kan duren. 

Lange oren

De kans op een ontsteking is bij honden met lange hangende oren groter dan bij andere rassen.  Waarom? Door de warmte in het oor hebben bacterién meer kans zich te verspreiden.

Schimmels en parasieten

Schimmels zijn gisten die zich makkelijk verspreiden. Ook parasieten kunnen voor een ontsteking zorgen.

Voorwerp

Bij een ineens opkomende pijn in het oor zijn vaak poliepen of de grasaar de aanstichter van de pijn. 

Belangrijkste tips om oorontstekingen te vermijden

Ook bij honden geldt: voorkomen is beter dan genezen. En dus wat kun je doen om deze pijnlijke oorontstekingen te voorkomen? Maar het helemaal kunnen vermijden is erg lastig. Toch zijn er wel kleine dingen waar je aan kunt denken.

Ten eerste: als je hond veel zwemt, maak de oren dan elke keer direct na de plons in het water goed droog. Schimmels en bacteriën krijgen dan minder kans.  

Check de oren regelmatig want je kunt er beter vroeg bij zijn. Dan is een behandeling met oordruppels voldoende en is antibiotica niet nodig. Ga altijd bij het vermoeden van een ontsteking naar de dierenarts. Ze kijken in het oor en nemen een beetje oorsmeer eruit om de oorzaak te kunnen achterhalen. 

Uiteindelijk schrijven zij de behandeling voor en raden producten aan om de oorontsteking te behandelen.

Antibiotica maar ook zalven en schoonmaak druppels voor de oren worden door dierenartsen vaak ingezet. Belangrijk is om te weten is nooit zelf oude druppels of zalven te gebruiken want daar kunnen inmiddels ook bacteriën op zitten.

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *