Waar let ik op  bij aankoop van hondenkussen

Openingsfoto hondenbedden
Bram koos eerst nog voor het oude hondenkussen terwijl de nieuwe al klaar ligt.

Hondenkussen van 80×60 of groter

Zo belangrijk als voor ons een goed en fijn bed is, geldt dat natuurlijk ook voor onze viervoeters. We willen dat onze hond lekker slaapt en goede ondersteuning heeft. Daarom is de zoektocht naar een nieuw hondenkussen best lastig. Kies ik voor een orthopedisch, fluffy of een ovaal hondenkussen?  Waar let ik op?  In dit artikel passeren orthopedische, fluffy en ovale hondenkussens de revue, net als het goedkoopste hondenkussen.

Weet je dat onze honden gemiddeld veel meer uren slapen per dag dan wij? Dat betekent dat ze ook veel vaker op hun hondenkussen liggen. Dat maakt een goede keuze voor een hondenkussen steeds extra belangrijk. Het bed ondersteunt het lichaam, houdt de warmte vast en is een eigen plek voor jouw hond waar hij tot rust kan komen.

Het is niet alleen het comfort dat een rol speelt bij de keuze voor een hondenbed. Het nieuwe hondenkussen moet als het even kan ook qua stijl, kleur en grootte bij de rest van ons interieur passen. In de winkels vind je dan ook hondenkussens gemaakt van verschillende materialen en in diverse kleuren. Daarbij komt de praktische kant nog om de hoek kijken. Het hondenkussen moet bijvoorbeeld wel makkelijk schoon te maken en een onverwoestbaar kussen zijn.


Een nieuw hondenbed nodig? Vindt hier een uitgebreid aanbod voor elke hond

Een hip model hondenkussen.

Orthopedisch hondenkussen

Voordat je uiteindelijk op internet zoekt of naar de winkel gaat om een hondenkussen uit te kiezen, kun je het beste eerst in kaart brengen wat belangrijk is voor jouw viervoeter.

Als je een puppy in huis hebt dan ga je misschien op zoek naar een hondenbed dat tegen een stootje kan. Of ga je gebruik maken van een bench en zoek je een hondenkussen voor de bench.

Is jouw viervoeter juist op leeftijd, dan heeft hij wellicht meer behoefte aan een stevig bed met bijvoorbeeld opstaande randen. Of een orthopedisch hondenkussen van traagschuim dat waar jouw viervoeter een goede ondersteuning voor het lijf geeft.

Afneembare hoes hondenkussen

Waar moet je op letten als je op zoek gaat? Het materiaal waarvan het kussen is gemaakt is erg belangrijk. Omdat puppies nog wel eens een ongelukje kunnen hebben, is een afneembare hoes die in de wasmachine kan, handig en praktisch. Een aanrader is sowieso om een tweede afneembare hoes voor het hondenkussen in huis te hebben omdat je die om het bed kunt doen als de andere hoes wordt gewassen. Ook leuk om af en toe een andere kleur hoes in de woonkamer te hebben.

Ook de grootte van het hondenbed is van belang. Kies de juiste maat zodat je hond zich helemaal kan uitstrekken en toch nog op de mat blijft liggen. Denk bijvoorbeeld aan het 80×60 hondenkussen voor retrievers.

Dit betekent natuurlijk niet dat jouw viervoeter keurig in het middel gaat liggen. Er zijn genoeg voorbeelden van honden die alleen maar met de poten of kop op het bed liggen en de rest van het lichaam gewoon heerlijk op de koude grond.  Mijn Bobby ligt zelden helemaal op mijn hondenkussen. Poten of hoofd liggen er dan buiten. En als ik zeg zit, is hij in staat om op de rand van het hondenkussen te gaan zitten.

Hondenbedden vind je niet alleen in verschillende soorten en vormen maar ook in zeer uitgebreide prijscategorieën. Vaak zit het kwaliteitsverschil in de binnenkussen van de hondenbedden. Goedkopere hondenkussens zijn veelal gemaakt van slechte materialen waardoor wassen bijna onmogelijk wordt. Vaak gaat het hondenbed dan minder lang mee. Duurdere voeringen blijven meestal langer mooi. Ze zijn bovendien comfortabeler en bieden meer ondersteuning voor de spieren en gewrichten van jouw hond.

Let ook op details: Is bijvoorbeeld de rits goed weggewerkt in het kussen. Je wilt toch niet dat jouw viervoeter zich pijn doet aan de rits bijvoorbeeld. Om het wisselen van de buitenhoes makkelijker te maken moet een binnenkant van een glad materiaal gemaakt zijn.

Het oog van het baasje wil ook wat en daarom moet de kleur van het hondenkussen passen in de rest van het interieur. Tegenwoordig is er veel mogelijk op het gebied van kleuren: van standaard zwart of grijs tot knallende kleuren als rose, kanariegeel of fel blauw.

Onderschat ook de vorm van het hondenbed niet. Je hebt trendy en hippe modellen of meer standaard uitvoeringen.

Handig is ook om te kijken wat de kleur van de loslatende haren van jouw viervoeter doen op de mat. De haren van een witte hond op bijvoorbeeld een zwarte mat zie je een stuk beter dan op een lichte mat. Het is een van de vele overwegingen die je in de keuze mee kunt nemen.

Nu het voorwerk is gedaan en je weet waaraan je hondenbed moet voldoen, kun je daadwerkelijk op zoek naar het hondenbed dat het beste bij jouw viervoeter past. In het overzicht hieronder maken we onderscheid in

Ovale hondenkussen

  • Comfortabel en eenvoudig hondenkussen
  • Kussen met opstaande rand
  • Fluffy kussen
  • Orthopedische hondenbed
  • Hondenmat met een dakje
  • Kussen voor de bench
  • Kussen voor op reis
  • Verkoelende mat

Comfortabele maar eenvoudig kussen: Adori Matraskussen Sao Paulo Grijs

Het grote aanbod van hondenkussen ligt in het eenvoudige ontwerp. Vaak rechthoekig en rond zodat er genoeg ruimte is om languit te liggen en te ontspannen. Deze kussens zijn in verschillende materialen te koop in de winkels: Van fiber, flanel en denim tot suède.  Dit standaard hondenkussen is er in verschillende prijscategorieën: van goedkoop tot heel duur. Van merken van dierenwinkels tot luxe merken.


De Adori Matraskussen Sao Polo is groot genoeg en van heerlijke zachte materialen gemaakt. In twee maten verkrijgbaar is er genoeg plek voor je viervoeter om op dit kussen heerlijk uit te rusten. Goed wasbaar.

Kussen met opstaande rand

De tweede mogelijkheid is een kussen met een opstaande rand waar jouw viervoeter lekker zijn hoofd op kan laten rusten. Ook te verkrijgen van diverse merken in verschillende maten, kleuren en gemaakt van verschillende materialen. Veel honden vinden een kussen met een rand fijn omdat het een gevoel van geborgenheid geeft. Gemaakt van zachte materialen is dit hondenbed met name geschikt voor honden die vanarmte en geborgenheid houden. In deze kussens zakken de honden een beetje weg.

modieuze mat met opstaande rand

Dit is de Wooff mand Cocoon gemaakt van velours. De onderkant is anti-slip en de vulling is van fiberfill, een zacht materiaal. De binnenkussens kun je eruit halen en de afneembare hoes kan in de wasmachine. Diverse kleuren en formaten.

Hondenbed met verhogingen een dakje: Adori Hondencave Toto


bed met dakje


Dit hondenkussen met dakje is heerlijk voor viervoeters die op zoek zijn naar een geborgen plekje. Ze kunnen zich warm houden onder de slaapzak. Dit halfgesloten model geeft ook een veilig gevoel.

Fluffy hondenkussens

fluffy kussen

Wat is een fluffy hondenkussen? Simpelweg een hondenbed gemaakt van zachte materialen waar jouw viervoeter volledig in weg kan zakken. De opstaande randen geeft jouw hond een veilig gevoel. Gemaakt van polyester met zachte vulling waardoor er comfortabel in geslapen kan worden.


Adori Hondenmand Bangalor van 11 cm, in 3 verschillende maten, in donker of lichtgrijs verkrijgbaar

Kussen voor de bench

Voor honden die slapen en rusten in een bench is het belangrijk dat het hondenbed niet al te dik is. Zodat het kussen niet te veel ruimte in de bench in beslag neemt. In de winkels vind je speciale matten voor in de bench die comfortabeler liggen dan de dunne matjes.

mat bench

Adori Benchmat Sheepskin grijs, 6 verschillende maten verkrijgbaar

Orthopedisch hondenkussen

Er zijn best veel honden die in de loop der jaren problemen krijgen met gewrichten en artrose. Zeker dan is een goed en comfortabel bed belangrijk om het lichaam goed te kunnen ondersteunen. Online vind je veel orthopedische hondenmanden in verschillende prijsklassen.


Petlando Lima Ortho Grijs, in 3 maten

Lima Ortho van Petlando is een orthopedische mand dat het lijf van jouw viervoeter goed ondersteunt. In een modern jasje gestoken, is dit kussen ook een aanvulling op het interieur. Het gebruikte materiaal, visco-elastisch schuim vormt zich naar het lichaam. De onderkant is. De hoes is wasbaar. 


Petlando Merano Ortho Grijs, in 3 maten

Dit orthopedische hondenkussen heeft een zachte bovenkant en is gemaakt vanvisco-elastisch schuim waardoor het zeer comfortabel ligt.   Door de anti-slip bodem blijft dit hondenbed goed op zijn plaats. De hoes kan gewassen worden op 30 graden Celsius.

Verkoelende mat


Verkoelende mat

Op warme zomerdagen is de verkoelende mat voor honden een goede plek om te gaan liggen. Mijn Bobby bijvoorbeeld kiest altijd goede tegels uit om op te slapen als het erg warm is. Hij ligt sinds we een verkoelende mat op warme dagen in huis hebben, dit ook een heerlijk stekkie


Hondenkussens zijn er in verschillende materialen, formaten en kleuren. Ga op zoek naar het hondenkussen dat het beste bij jouw viervoeter past

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *