Hoe voorkom ik dat hond likt?

We herkennen het allemaal wel als baasjes. Jouw hond heeft net een operatie achter de rug. Nu moet de wond helen en likken is ten strengste verboden. Van de dierenarts krijgt jouw viervoeter zo’n plastic kraag. Bobby moest deze week ook onverwacht geopereerd worden. Al bij thuiskomst diende het eerste probleem zich aan: hoe drink ik water? En dus ging ik op zoek naar alternatieven voor de plastic kap. Ze zijn er in overvloed: T-shirts voor na de operatie, opblaasbare kragen en beenbeschermers, allemaal speciaal voor honden.

Na de operatie: alternatieven voor de plastic kap

Ja Bobby dus. Hij begon dit weekend ineens extreem veel te likken aan zijn linkervoet. Op de tegels zagen we zo af en toe bloedvlekken. We hebben hem toen een sokje aangetrokken maar die gleed al snel van zijn poot af.

Na het weekend zijn we direct naar de dierenarts gegaan en kregen het onheilspellende bericht: operatie. Tussen twee tenen zat iets wat weggehaald moest worden en het liefst zo snel mogelijk. Twee dagen later lag Bobby onder het mes. 

Na een bemoedigend bericht van de chirurg, operatie was goed geslaagd, en Bobby mocht mee naar huis. Met een plastic kap om zijn kop want likken aan de wond was ten strengste verboden. Al bij de dierenarts had Bobby het verband om zijn poot los gekregen. De hechtingen gaan er pas over 10-12 dagen uit en dus tot die tijd de plastic kap om.

Ervaringen met plastic kap voor honden

Het ziet er al niet leuk uit zo’n plastic kap maar alles voor het goed helen van de wond natuurlijk. Thuis gekomen dienden de eerste problemen zich al snel aan. De deur wordt geraakt, liggen onder de tafel is lastig maar drinken ook een probleem. Als baasje maak je je al snel zorgen. Eten uit de bak die laag staat, wordt ook lastig. Dit worden lange dagen. 

Een paar dagen later denk ik er eerlijk gezegd al een beetje anders over. Hond en baasje moeten beiden eerst even moet wennen aan de plastic kap. Als ik Bobby eten uit de hand geef en er valt een brokje op de grond, blijkt hij toch in staat dit te kunnen pakken, met zijn kap op. En als ik hem water aanbiedt, is hij toch in staat om even later uit de bak te drinken. Het blijft zielig om hem buiten en binnen overal tegen aan te zien stoten. En hem onrustig te zien terwijl hij buiten loopt en overal tegen aan loopt. 

Nadelen van plastic beschermkraag

  •  
  • Moeilijk kunnen bewegen 
  • moeilijk kunnen eten en drinken
  • overal tegen aan stoten
  • slecht zicht

Voordelen vlak na operatie hond?

De voordelen zijn er echter ook. Waarom is een kraag nodig? Na een operatie moet de wond uiteraard genoeg tijd krijgen om goed te genezen. Het is daarom belangrijk dat jouw viervoeter niet bij de wond kan om te gaan likken. Want door bacteriën in de mond kan de wond gaan ontsteken en dan duurt het helingsproces alleen maar langer. Door het formaat van de plastic kraag, kan Bobby echt niet bij zijn poot en dus de hechtingen er niet uit bijten.

Kan jouw hond toch niet wennen en wordt hij bijvoorbeeld angstig, kun je op zoek gaan naar alternatief voor de plastic kap.  Belangrijk is dat jij altijd een oogje in het zeil houdt en echt het likken voorkomt, ook bij alternatieve artikelen. Ik heb onderzoek gedaan naar de alternatieven voor de plastic kraag en zet ze in dit artikel op een rijtje.

Speciale T-shirts en stoffen kragen

Er blijken op de markt toch alternatieven te zijn voor de plastic kap. Kragen van zachter materiaal of kragen die opgeblazen moet worden. Ook kunnen speciale kousen of T-shirts beschermen tegen het krabben of likken aan de wond. De mogelijkheden: 

Medical Pet Shirt

Door je hond het Medical Pet Shirt aan te trekken voorkom je likken aan wonden die op het lichaam zitten. De hond heeft ermee meer bewegingsvrijheid dan met een plastic kap bijvoorbeeld. Maar hoe doe ik dat dan tijdens het wandelen. Het Medical Pet Shirt kan door knopen bij de staart los gemaakt worden. En dat is dan praktisch voor als hij zijn behoefte moet doen. Dit operatiehesje beschermt na sterilisatie of castratie. Doordat het voorkomt dat jouw hond aan de wond kan likken, zal het herstel sneller gaan. Je kunt dit hesje ook gebruiken voor een mama hond die last krijgt van huidproblemen. 

Het hesje zit comfortabel want het is gemaakt van een elastische stof, die licht om te dragen is. Op maat maken kan met het aanpassen van de drukknopen. Om toch je hond aan de lijn te kunnen doen, is er een gaatje in het hesje gemaakt. Dit hesje kan in de wasmachine, wel zo praktisch. Er zijn veel maten beschikbaar en het is belangrijk om de lengte van de rug te meten om de juiste maat te kunnen kiezen. 

Medical Pet Shirt
Medical Pet Shirt geeft meer bewegingsvrijheid

Medical shirt met een printje

Ben je op zoek naar een vlot Medical Shirt, kun je altijd kiezen voor een met een printje.
Beschermkragen als vervanging voor plastic kraag

In plaats van een plastic kraag, vaak door de dierenarts gegeven, kun je ook kiezen voor een kraag die van een ander materiaal is gemaakt. Het voordeel dat deze kragen vaak iets comfortabeler zijn voor jouw viervoeter. 

Opblaasbare kraag van Trixie

Deze kraag die je zelf opblaast, kan voorkomen dat jouw viervoeter gaat likken of krabben aan wonden op kop, borst en een deel van de rug. Deze band is gemaakt van materiaal dat zacht en flexibel is en dus plezieriger is voor jouw hond om te dragen. De kraam wordt om de nek vastgemaakt met klittenband,. Natuurlijk kan de kraag ook tegen een stootje want ook met deze opblaasbare variant zal jouw hond nog best ergens tegen aan lopen. Makkelijk schoon te maken en te desinfecteren. 

Uiteraard is deze kraag in verschillende maten te koop. Meet voor de juiste maat de nek van jouw viervoeter op. 


opblaasbare kraag

Kraag van schuim

Deze beschermkraag is van een foam gemaakt en dus ook comfortabel om te dragen. Verkrijgbaar in verschillende maten zodat het een alternatief is voor zowel grote als kleine honden. Doordat de kraag licht van gewicht is, merkt de hond er weinig van. Verkrijgbaar in verschillende maten, is makkelijk afwasbaar, af te stellen met knopen en kan ook voor katten gebruikt worden. 


kraag van schuiim
Door foam licht om te dragen.

Comfy Cone, zacht maar goed beschermend

Comfy Cone heet deze beschermkraag die door dierenartsen is getest. Gekeken is onder meer of deze speciale beschermkraag goed bestand is tegen kauwen of bijten. 

Gemaakt van nylon over foam, is deze beschermkraag meer comfortabel dan de plastic varianten. Zacht maar beschermd toch goed en voorkomt dat de hond gaat likken aan de wond. 

Deze beschermkraag voor honden is in diverse maten verkrijgbaar. Het is voor een goede bescherming erg belangrijk om de juiste maat te kiezen.


Comfy Cone
Beschermkraag door dierenartsen getest.

Bescherming voor de poten

Ook voor irritaties aan de huid of wonden op de poten, zijn er ‘hulpmiddelen’ op de markt. 

MPS HLS Achterpoot mouwtje

mouwtjes achterpoot

 Deze speciale mouwtjes zijn er vooral om irritatie van huid en wonden op de poten te beschermen. Te koop bij medpets.nl

MPS TAZ2 Voorpootjes

Deze sok beschermt twee pootjes in plaats van een.

MPS-HLP Achterpootmouwtjes

Is jouw hond geopereerd aan een van de twee achterpoten dan kan deze MPS-HLS Achterpootmouwtjes. Door de pootjes te beschermen tegen likken, krijgt de wond de tijd om te helen.  

Beschermkraag honden

Trixie beschermkous

Om vuil en vocht in de wond te voorkomen, kun je jouw viervoeter deze beschermende kous van Trixie aantrekken. Vastgemaakt op twee punten met klittenband om afzakken te voorkomen.  

Medical Pet shirt boot

sok

Zit je hond in het gips of heeft hij een verband om, deze speciale sok zorgt ervoor dat de wond en bandage droog blijven als je gaat wandelen. Onder de poot zit een anti-slip rubberen zool en de opening van de sok is ruim gemaakt om makkelijk te kunnen aantrekken. Om niet te laten afzakken kan de opening dan met een touwtje strakker gemaakt worden.

Hondenbandages/brace

Voor zowel de voor- als de achterpoten van jouw viervoeter kun je een brace aanschaffen die de spieren en gewrichten kunnen ondersteunen. Met de klittenband sluitingen is deze brace makkelijk om te doen. Eventueel te gebruiken bij artrose, kneuzing of na een operatie.


Conclusie

Zo zijn er best veel hulpmiddelen om het leven van een viervoeter na een operatie wat comfortabeler te maken. Uiteindelijk willen we allemaal dat onze vriendjes snel herstellen.

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *