Veel honden zijn gek op eten en op spelen. Beide kun je ook combineren in een speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan een likmat of een voerbal of andere vulbaar speelgoed voor honden. Waarom zou je een likmat, een voerbal of ander vulbaar speelgoed kopen voor honden?

Bobby geniet hier van yoghurt en pindakaas op zijn likmat.

Het is een steeds populairder stuk speelgoed voor honden en andere huisdieren: denkspeelgoed. Denk speelgoed? Wat is dat? Denk dan bijvoorbeeld aan een likmat, een voerbal of een Kong.

Denk speelgoed voor honden zoals een likmat of voerbal heeft verschillende voordelen.

  • Mentale uitdaging
  • Tijdverdrijf
  • Combinatie met bewegen
  • Voorkomen van te snel eten van de maaltijd

Mentale uitdaging: Denk speelgoed zoals een likmat, een voerbal of een Kong stimuleert de mentale ontwikkeling voor je hond. Voor honden die bijvoorbeeld veel energie hebben zijn denkspelletjes een goede aanvulling op de dagelijkse wandelingen om de energie kwijt te kunnen.

Maar denk spelletjes kun je ook bij uitstel inzetten voor honden die ziek zijn, net geopereerd zijn of een gebroken pootje hebben en die niet veel mogen bewegen. Door denkspelletjes te gebruiken kan de hond dan toch zijn energie verbranden.

Tijdverdrijf: Het oplikken van bijvoorbeeld yoghurt of pindakaas van de likmat, kost de hond tijd en kan dus een goed tijdverdrijf zijn. Het geeft jou bijvoorbeeld de gelegenheid om die belangrijke vergadering te houden.

Combinatie met bewegen: Voor de likmat geldt dit niet. Maar er zijn ook denkspelletjes op de markt waarbij een bewegingselement wordt toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de voerbak waar je brokjes in kunt verstoppen. De brokjes komen uit de voerbak rollen als de hond tegen de bal aantikt en de bal verder rolt.

Voorkomen van te snel eten: Door de maaltijden te serveren in denkspelletjes of een anti-schrok voerbak, kun je voorkomen dat honden die normaal gesproken aanvallen op het eten en te snel schrokken, het eten te snel opeten. Onze Bobby bijvoorbeeld doet een stuk langer over zijn eten als we het serveren in de snuffelmat, de voerbal of de schrok bak. Eigenlijk krijgt Bobby zijn maaltijden niet meer in een gewone etensbak. Over de snuffelmat vindt je een uitgebreid artikel hier.

Actief met Kong Bamboe voerbal en ander denk speelgoed

Bobby heeft de Kong Bamboe voerbal zelf uitgezocht in de dierenwinkel. Op zijn verjaardag heb ik hem mee genomen naar de winkel. Afgeleid door de heerlijke geuren van hondenbrokken, eetstaven en hondenkoekjes, kwam Bobby toch bij het rek met speelgoed terecht. Hij koos daar zelf de voerbal van Kong, terug. Waarschijnlijk geen idee hebbend dat hij dan daadwerkelijk iets actief moet doen voor zijn maaltijd.

Hoe ziet de Kong Bamboe voerbal eruit?

Deze bal is gemaakt van Bamboe en kan gevuld worden met brokjes en snoepjes voor de hond. Tijdens het spelen vallen de snoepjes uit de bal. Geschikt voor grote en kleine honden. Goede kwaliteit.

Door er actief mee te spelen, rollen er steeds weer koekjes uit. Doordat de hond daadwerkelijk iets moet doen om aan de koekjes te komen, voorkomt deze bal het te snel eten van de maaltijd. 

Door de bal met de poot te beroeren of er met de neus tegen aan te tikken kan de bal alle kanten op gaan. En is jouw viervoeter heerlijk actief bezig. De reward ball zorgt voor urenlang speelplezier.

Maralti Tumbler

De Maralti Tumbler is ontwikkeld als een voerbal, snackbal en speelgoed in een. Dit speelgoed rolt niet maar tumbelt de kamer door en laat langzaam brokjes of snoepjes op de grond achter. Doordat de bewegingen van dit speelgoed onvoorspelbaar zijn, is dit een flinke uitdaging voor elke viervoeter. Deze tumbler heeft twee standen die staan voor de moeilijkheidsgraad. De ene stand laat de brokjes makkelijker los dan in de tweede stand. Kan ook in water gebruikt worden. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Adori rubberen voerbalk

Dit is de Adori stevige voerbal gemaakt van rubber. Brokjes en kleine lekkernijen kunnen in deze sterke rubberen voerbal verstopt worden. Door de bal te bewegen, vallen de brokjes er vanzelf uit. De bal heeft een grote van 7 cm en is gemaakt van non-toxisch rubber dus is niet gevaarlijk voor je hond.

Likmatten

Een nieuwe trend op het gebied van mentale stimulatie voor honden is de likmat. Waarom een likmat voor honden, zul je je misschien afvragen. Likmat zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat een hond op een ontspannen manier iets lekkers kan eten.

Doordat likmatten diverse vormen hebben waarin het eten verdwijnt, doet jouw hond langer over het opeten. wat uiteindelijk weer beter is voor de vertering.

Likmatten kunnen ook prima ingezet worden op momenten die stressvol voor de hond kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het geven van douche als de hond er niet van houdt, het knippen van de nagels of tijdens vuurwerk. De hond moet zich dan zo concentreren op het oplikken van al dat lekkers dat hij minder moeite zal hebben met de stressvolle momenten.

Waar kun je likmatten kopen

Likmatten zijn te koop in dierenwinkels en bij webshops. Ze zijn veelal gemaakt van silicone en hebben opstaande randen. Ze zijn te koop in verschillende kleuren en maten en in verschillende prijscategorieën.

Meer vulbaar speelgoed

Medpets heeft meer vulbaar speelgoed in het assortiment. Ook de snuffelmat is een manier om de maaltijd op een speelse manier aan jouw hond aan te bieden. In dit artikel staat meer over het aanbieden van een snuffelmat.

Ook zijn er nog andere manieren om eten op speelse manier aan te bieden. Zo kan jouw viervoeter bijvoorbeeld aan de slag met de Kong rePlay waarbij al rollend de hondenkoekjes eruit komen. De Treat Tower van JW Pet kun je qua moeilijkheidsgraad aanpassen doordat het speeltje verstelbare schijven heeft. De honden traktaties komt er op onverwachtste momenten uit.

In de Orbee-Tuff Nook kun je zowel pindakaas als koekjes verstoppen voor jouw viervoeter. In de Trixie Snack Slang kun je niet alleen koekjes doen maar de slang is ook zeer geschikt om op te kauwen en het geluid dat de slang maakt geeft het speeltje nog een extra dimensie.

Zo is er een groot aanbod van verschillende merken bij Medpets waar je jouw viervoeter een groot plezier mee kunt doen. Niet alleen om op zoek te gaan naar lekkere hondenkoekjes maar ook voor lang speelplezier en het voorkomen van verveling.

Conclusie

Een likmat, een voerbal of ander vulbaar speelgoed is een goede manier om mentale uitdaging te combineren met het eten van de maaltijd. Voordeel van beide is dat de hond rustiger eet en bij de voerbal bijvoorbeeld ook beweegt. Uiteindelijk vinden de meeste honden deze manier van eten erg leuk.

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *