In voorjaar komen teken hun schuilplaats uit

Het voorjaar begint en iedereen heeft zin om het buitenleven weer op te pakken. We trekken er onder het genot van het warme zonnetje op uit. Hogere temperaturen zorgen er helaas voor dat teken uit hun schuilplaats tevoorschijn komen en op zoek gaan naar nieuwe ‘slachtoffers’. Hoe voorkom je teken bij jouw hond?

Via speeksel ziektes overdragen

Even in het kort: teken zijn kleine zwarte of bruine beestjes van ongeveer een millimeter groot. Ze leven van het bloed van hun slachtoffers. Zowel mensen als dieren kunnen een teek oplopen. Ze houden niet van kou maar gaan er ook niet snel aan dood. Als buiten de temperaturen weer boven de 7 graden uit komen, verlaten ze hun schuilplaats.

Tekengroei
Een kleine teek is ongeveer 1 mm maar kan na bloed drinken wel 1 cm worden.

Het is dus niet zo dat teken alleen maar in het voorjaar, de zomer en het najaar actief zijn. Als de temperaturen ’s winters niet erg onder het vriespunt komen, overleeft een teek dat. Hij trekt zich ook niets aan van seizoenen. Zodra het warmer is dan 7 graden, worden ze actief. Gelukkig heb ik deze winter geen teek bij Bobby ontdekt maar andere baasjes hebben ze wel gevonden op hun viervoeter.

Teken overleven door bloed te zuigen. Ze kunnen lang zonder voedsel, soms wel tot 5 jaar. De bloedzuigers bijten zich vast in hun ‘prooi’. Maar voordat ze het bloed opzuigen, spuiten ze eerst speeksel in hun slachtoffer. In dat speeksel schuilt het gevaar. Hierin dragen teken ziektes met zich mee waarvan de ziekte van Lyme de meest bekende variant is. Het is dus belangrijk jouw viervoeter te beschermen. Hoe voorkom je teken bij jouw hond?

Verschillende middelen tegen teken

Er zijn verschillende middelen op de markt te koop die mens en dier beschermen tegen teken.

  • Spot-on middelen
  • Sprays tegen teken en vlooien
  • Halsbanden
  • Natuurlijke middelen
  • Medicijnen

Spot-on producten

De spot-on producten kun je zowel in de dierenwinkels en online- winkels bestellen. Ook dierenartsen kunnen advies geven over het product en bieden misschien een aantal merken aan. De spot-on producten zorgen voor bescherming door met een pipetje een vloeistof over de rug van de hond te verspreiden. Het is het beste om dit op 3 verschillende plekken te doen, bij de staart, middenrug en in de nek.

Deze vloeistof dringt de olie-achtige huid en beschermt ongeveer drie tot vier weken. Het is dus belangrijk om de behandeling met dit product een aantal keren in het teken-seizoen te herhalen.

Sprays

Een tweede optie om jouw hond te beschermen, is de viervoeter in te sprayen als je op pad gaat. De spray werpt een soort van geurbarrière op tegen de teken, en vaak ook vlooien. De spray werkt, afhankelijk van het merk, maximaal 24 uur en moet dus steeds herhaald worden. De spray spuit je op het hele lichaam, behalve de kop.

Halsbanden

Er is een aantal merken halsbanden op de markt die huisdieren en dus ook uw hond beschermt tegen teken. Deze banden werken vaak 3 tot 4 maanden. Ze zijn gemaakt van speciaal materiaal waardoor ze eenvoudig afbreken als jouw hond in het bos ergens achter blijft hangen. Dit voorkomt dat jouw trouwe viervoeter blessures oploopt. Afhankelijk van de temperaturen buiten kun je de halsband het hele seizoen gebruiken of zul je een tweede versie moeten kopen.

Medicijnen

Je kunt je hond ook een medicijnen geven voor bescherming tegen teken. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Nexgard en Bravecto. In de afgelopen jaren zijn er ook verhalen gekomen waarbij honden na inname van de medicijnen ziek zijn geworden. Waarschijnlijk reageert elke hond anders op medicijnen.

Ik zelf gebruik al jaren een van de halsbanden voor Bobby en ben er erg tevreden over.

In bos, tuin en parken

Waar lopen de teken rond en vallen ze bijvoorbeeld uit een boom op hun slachtoffer? Teken voelen zich erg prettig in hoog gras, maar ook in lage begroeiing als mos, varens en gras. Ze beperken zich niet alleen tot bos maar zijn ook in parken en jouw eigen tuin aanwezig. Teken vallen niet van bomen.

Ze verschuilen zich in hoog gras en wachten tot een ‘lekker’ slachtoffer voorbij komt. Eenmaal geland, gaan ze op zoek naar een warme vochtige plek. Bij de hond is dat vaak de lies, oksels, kop en nek.

De teek is vaak maar een millimeter groot maar kan door het opzuigen van het bloed wel tot een centimeter groot worden. Eenmaal volgezogen, vallen ze van hun slachtoffer af. Het is ook bij het gebruik van anti-teek middelen heel belangrijk om na elke wandeling de hond te controleren op teken.

Des te eerder je het beestje ontdekt en weghaalt, des te beter. De middelen die er op de markt zijn, zijn doeltreffend maar kunnen niet voorkomen dat teken op je hond terecht komen.

Natuurlijke middelen

De middelen die ik zojuist heb besproken tegen teken, zijn op basis van chemische stoffen. Niet alle baasjes willen dit gebruiken op hun honden. In de winkels en op internet worden ook een aantal natuurlijke middelen aangeboden. Er zijn bijvoorbeeld sprays op natuurlijke basis te koop.

Kies je voor de natuurlijke weg dan kun je bijvoorbeeld proberen je hond onaantrekkelijk te maken door knoflook door het eten van je hond te doen. Ook een kopje karnemelk elke dag zou het aantal teken op je hond kunnen verminderen.

Steeds populairder worden bijvoorbeeld de natuurlijke anti-teken halsbanden. Ze zijn vaak gemaakt van keramische kralen en zouden de weerstand van je hond verbeteren en de viervoeter daardoor minder aantrekkelijk maken voor teken. Ook zijn er halsbanden die werken op etherische oliën.

Wat doen als er een teek op je hond zit?

Met speciale anti-teek middelen probeer je teken te voorkomen maar dat zal niet honderd procent lukken. Wat moet je doen als je toch een teek vindt. 

Belangrijk is om de teek zo snel mogelijk te traceren zodat de teek zo min mogelijk schade kan aanrichten. Controleer je trouwe viervoeter daarom elke keer als je terugkomt van een wandeling. 

Mocht je een teek vinden dan kun je beter gereedschap in huis hebben om de teek direct te verwijderen. Er zijn verschillende producten op de markt. 

Zelf heb ik voor Bobby altijd dit zetje in de buurt. Het is een setje van drie teken tangen.  Ik heb ze altijd in mijn portemonnee en dus altijd bij de hand om de teek te kunnen verwijderen.

De drie haken hebben verschillende afmetingen. Zoek de maat tang die bij de grote van de teek past. Als de teek snel gevonden is, en hij nog klein is, dan kun de kleinste haak gebruiken. Bij een grote teek werken de andere teek beter.  

 De haak heeft pootjes met een ruimte ertussen. Het is de bedoeling om de teek tussen de 2 pootjes te hebben. Dan vervolgens de teek licht optillen, draaien en de teek laat vanzelf los. Trek de teek er niet uit want de kans dat de kop blijft zitten is dan te groot. Check eerst of de teek er helemaal uit is en controleer de plek ook regelmatig.  

Controleer niet alleen jouw huisdier na een wandeling naar ook je eigen lichaam.

Ik vind dit setje erg praktisch. Het is klein en neemt makkelijk mee.  Bij Bobby  is het verwijderingen van de teek met dit setje voor mij geen probleem. 

Ook zijn er andere plastic en RVS tekentangen te koop.  De plastic tangen hebben grijpertjes waarmee je de grootte voor het pakken van de teek kunt kiezen. 

Verder worden er uitgebreidere sets verkocht die gebruikt kunnen worden voor teken maar ook andere insecten. Deze pakketjes hebben een tekentang, een insectwerend doekje, 2 vochtige reinigingsdoekjes en 10 waterbestendige pleisters. 

Zorg dat je klaar bent voor het tekenseizoen. Vergeet ook niet na elke wandeling jezelf op teken te controleren!

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *