Welke regels zijn er voor vervoeren honden in auto

Zijn hondenmanden een veilige manier om je kleine hond mee te nemen in de auto?  Het is een ‘hot topic’. In dit artikel bespreken we veilige  manden voor kleine honden in de auto. Of hondenmanden en welke dan geschikt zijn voor het  veilig meenemen van jouw hond, hangt onder meer van de grootte van jouw viervoeter af. En wat zijn de regels in Nederland?

Belangrijk  bij automand

  • Beveiligingssystemen
  • Juiste afmetingen
  • Hygiëne
  • design
  • Comfort voor jouw hond

Regels voor veilig vervoer 

Op het moment van schrijven van dit artikel kent Nederland nog geen regels over het vervoeren van honden in auto’s in het algemeen. Nederland is daar een uitzondering als je het vergelijkt met de regelgeving in de landen om ons heen. In Duitsland, Italië, België gelden strenge regels. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht om je hond vast te hebben in de auto. 

Uit een onderzoek van de ANWB blijkt overigens dat benches van metaal de veiligste manier zijn om honden te vervoeren in de auto. Toch kun je met name voor kleine honden kiezen voor een goed uitgerust hondenmand. Let dan wel heel goed op of de beveiligingssystemen stevig en veilig zijn voor jouw kleine viervoeter. 

Waarom  veilige mand belangrijk

Toch zien we op de weg nog veel hondenbezitters rijden met de hond op de passagiersstoel of op de bank achterin, zonder vast te zijn gemaakt via een stevig veiligheidssysteem . Natuurlijk heel gezellig maar stel je eens voor wat er gebeurt als je in een ongeval terecht komt en je bijvoorbeeld een noodstop moet maken. De hond die dan voorin zit, vliegt door het voorraam en zal ernstig gewond raken, of nog erger.

Maar ook de hond die niet vast op de achterbank ligt, wordt als een raket gelanceerd. Het arme beestje wordt daarbij ook een gevaar voor de andere medepassagiers en voor zich zelf. 

Gelukkig zijn er oplossingen voor zowel grote als kleine honden. Met als doel ze veilig naar de bestemming te brengen, net als de kinderen die veilig ingesnoerd in goed gekeurde autostoeltjes op de achterbank zitten. 

In dit artikel besteden we aandacht aan de veiligste oplossingen voor kleine honden. In een tweede artikel komen de veiligste oplossingen voor grote honden aan de orde. Omdat ze groter en dus ook zwaarder zijn, stellen we andere eisen aan de vervoersmogelijkheden van grote honden.

Veiligheid is een van de belangrijkste redenen waarom het belangrijk is om een hondenmand in de auto te hebben voor kleine honden. Het hebben van een hondenmand biedt een veilige en stabiele plek voor de hond om te zitten tijdens het rijden.

Comfort voor hond

Het kan voorkomen dat de hond door de auto glijdt of tijdens het rijden door de auto springt, wat potentieel gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Een hondenmand kan ook voorkomen dat de hond gewond raakt als er plotseling geremd wordt of als er een botsing plaatsvindt.

Comfort is ook een belangrijke factor. Voor kleine honden kan een hondenmand een comfortabele plek bieden om te rusten en te ontspannen tijdens een autorit. Dit kan vooral belangrijk zijn voor honden die angstig zijn tijdens het reizen of die last hebben van reisziekte. Een comfortabele hondenmand kan de stress van de reis verminderen en de hond helpen ontspannen.

Daarnaast kan een hondenmand ook bijdragen aan de gezondheid van de hond tijdens het reizen. Het biedt ondersteuning voor de rug en gewrichten, wat vooral belangrijk is voor kleine honden die vatbaar zijn voor rugproblemen. Een hondenmand kan ook helpen voorkomen dat de hond oververhit raakt tijdens lange autoritten, omdat het de luchtstroom mogelijk maakt en de hond koel houdt.

Ten slotte kan een hondenmand in de auto ook nuttig zijn om de auto schoon te houden. Het kan voorkomen dat hondenhaar en vuil zich verspreiden over de stoelen en vloeren van de auto, waardoor het schoonmaken na de reis gemakkelijker wordt.

Waar let je op?

Bevestigingssysteem: De automand wordt aangeschaft om de kleine hond op een veilige manier te vervoeren en dus is het eerste waar je op let, het bevestigingssysteem van de automand. Let bijvoorbeeld op of de riemen waarmee de mand aan de stoel worden vastgemaakt, van goede kwaliteit zijn.

Hygiëne: Kies een automand voor kleine honden die makkelijk schoongemaakt kan worden. Je wilt ten slotte jouw kleine viervoeter in een schone mand te vervoeren.

Grootte: Een korte of lange autorit moet ook voor kleine honden een comfortabele reis worden. Veilige manden voor kleine honden in de auto mogen niet te groot zijn. De genomen veiligheidsmaatregelen in deze hondenmand voor kleine honden, valt dan direct weg. 

Voordat je een keuze maakt voor een geschikte hondenmand voor in de auto, kun je jouw viervoeter opmeten. Is een passagiersstoel de plek waar de hondenmand geïnstalleerd zal worden, dan kun je ook deze afmetingen opschrijven.

Uiterlijk: Hoe een automand eruit zien is natuurlijk belangrijk maar niet de nummer 1 reden om een bepaalde automand voor kleine honden aan te schaffen. Gelukkig is er een grote keuze aan automanden voor in de auto die stevig zijn en er ook leuk uit zien.

Onze selectie 

Golden Paw Metallic Blue

Deze automand voor kleine honden krijgt op bol.com een beoordeling van 4,8 op 5 van maar liefst 19 kopers. Hoge kwaliteit, duurzaam en een mooi design zijn veel gehoorde beoordelingen. ‘Bij plotseling remmen zitten mijn hondjes veilig’ schrijft een koper. 

Door de randen van de auto stoel te verstevigen, voelen de kleine hondjes zich veilig en comfortabel. Ook zorgt dit voor een stabiele automand waardoor je hond minder snel ziek zal worden. Met sterke nylon riemen wordt deze automand voor kleine honden aan de autostoel vastgemaakt. De riemen die aan het harnas van de hond geklikt kunnen worden houden jouw viervoeter op zijn plek. Deze stoel is wasbaar.
Op deze pagina kun je rustig de positieve reviews over deze automand lezen

Doxie autostoel: wasbaar, comfortabel en veilig

Veilig, comfortabel en stijlvol. Het zijn slechts drie van de positieve reviews die kopers van dit product op bol.com omschrijven. Deze Doxie autostoel is waterbestendig, heeft een antislip onderkant en is door het lichte gewicht makkelijk draagbaar. Deze autostoel heeft een gordel die de hond op zijn plaats houdt en met de twee gespsluitingen blijft de mand ook keurig op zijn plek in de auto.

Bovendien is deze autostoel voor kleine honden wasbaar en zo comfortabel dat honden er ook graag in huis op gaan liggen. Lees de reviews over deze comfortabele autostoel voor kleine honden

Dogseat luxe en wasbare hondenmand 

De grappige en toepasbare stof van deze automand van Dogseat springt direct in het oog. Deze automand voor kleine honden wordt vastgemaakt aan de  hoofdsteun van de stoel waardoor de mand op zijn plek blijft. 

Via een stevig kliksysteem is de kleine viervoeter veilig vastgemaakt en kan niet uit de automand vallen. Een klein vakje als extra opbergruimte voor bijvoorbeeld poepzakjes is erg handig. 

De randen van de automand zijn. verstevigd waardoor het comfort en de veiligheid zijn verbeterd. Deze automand kan worden schoongemaakt met water en is makkelijk in elkaar te zetten.


Nieuwsgierig naar de afmetingen en reviews: Lees hier over deze automand

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *