Vind je het ook leuk om aan de slag te gaan met je hond. Niet alleen lekkere wandelingen in de buitenlucht maar ook je hond uitdagen met hersenwerk. Interessante denkspelletjes zijn een uitdaging voor baasje en hond. En zorgt vaak voor een sterkere band tussen baas en viervoeter en voor een blijde hond met zelfvertrouwen. Interessante denkspelletjes voor je hond variëren van snuffelmatten, puzzels en voerballen.

Ook met Bobby doe ik denkspelletjes voor hond

Zelf heb ik ook een aantal interessante denkspelletjes voor mijn hond Bobby. Voor mij is het een belangrijk middel om ervoor te zorgen dat Bobby zijn maaltijden niet in een keer naar binnen schrokt. De denkspelletjes zoals de snuffelmat en de voerbal zorgen ervoor dat Bobby langer doet over zijn eten. 

De werking van interessante denkspelletjes is eigenlijk tweeledig bij mij: beter verdelen van het eten en Bobby mentaal uit dagen. Hij wordt met name bij de snuffelmat gedwongen zijn neus goed aan het werk te zetten. Over de voordelen van de snuffelmat heb ik een ander artikel op deze blog geschreven. Kijk hier maar eens.

 

De interessantste denkspelletjes

Voor een uitgebreide aanbod aan spelletjes voor diverse niveaus

Puzzels als denkspelletje voor jouw hond

Een van de eerste denkspelletjes was de voerbal met gaatjes erin. Tegelijkertijd stimuleert dit denkspelletje ook beweging. Het idee erachter is dat door de hond de bal met gaatjes verder te laten duwen, de brokjes eruit vallen. Ook hier heb ik de voerbal voor Bobby. Bij hem gaat het mij er vooral om dat hij zijn maaltijd niet binnen een minuut naar binnen heeft. In dit artikel ga ik meer in op de voerbal en ander vulbaar speelgoed voor de hond.

Inmiddels zijn er ook puzzels als interessante denkspelletjes voor honden op de markt gekomen. De moeilijkheidsgraad varieert en het is erg belangrijk om in het begin voor de eenvoudige puzzels te kiezen. Het doen van het denkspelletje moet ten slotte plezierig zijn voor jouw viervoeter. Als hij gefrustreerd raakt, verliest hij al snel zijn interesse. 

Terwijl je de puzzel vult met de brokjes kun je  je hond in het begin laten meekijken. Des te sneller hij het denkspelletje kan oplossen, des te leuker hij het vindt en des te eerder je het niveau kunt opschroeven. 

De techniek om bij de hondenbrokjes te kunnen komen, varieert per puzzel. Soms moet jouw hond met zijn neus iets omver stoten of met zijn mond oppakken om het brokje te vinden. Bij andere denkspelletjes gaat het er om om een schuifje om te zetten zodat het hondenkoekje gepakt kan worden. 

Van denkspelletjes worden honden moe

Doe het denkspelletje samen met je hond. Je zult hem moeten aanmoedigen of soms moeten helpen of motiveren. Interessante denkspelletjes versterken dan ook de band tussen baas en hond. 

Bovendien is snuffelen en denken heel vermoeiend voor jouw viervoeter. Plan denkspelletjes voor een vaste tijdsperiode omdat als het  spelletje te lang duurt, de hond alleen maar gefrustreerd zou kunnen raken. Reken op 10 tot 15 minuten spelplezier en berg de puzzel dan goed weg zodat hij niet kapot gemaakt kan worden. Wissel interessante spelletjes ook af en pak de puzzel bijvoorbeeld een dag terwijl je twee dagen later aan de slag gaat met de snuffelmat. 

Verschillende denkspelletjes voor je hond

Dogtwister Prp

Puzzel met schuifjes

Bij deze Dog Twister van Outward Hond is het de bedoeling om met de neus of de poot de schuif weg te duwen zodat de hondenbrokjes te voorschijn komen. Dit is een level 3 spel.  Het spel is goed schoon te maken en van stevig materiaal gemaakt.

Met de neus de schuifjes weg duwen

Op zoek naar een hondenpuzzel level 3?

Hondenpuzzel van Joyha

Deze hondenpuzzel kun je ook zien als een langzame voerbak. De maker Joyha heeft een puzzel gemaakt waarbij de schuiven opzij geschoven moeten worden. Is dat eenmaal gelukt dan ziet de hond een paar heerlijke brokjes liggen. 

Dit spel is gemaakt van stevigig materiaal, is niet giftig en kan met metalen schroeven worden vastgezet zodat de hond niet gefrustreerd raakt door schuiven van het spel. 

Vindt de hondenbrokken

Nieuwsgierig hoe deze puzzel werkt?

Langzame voerbak

Mooie groene schildpad

Verstop de hondenkoekjes in deze schildpad. Door de opvallende verschijning zal je hond direct geïnteresseerd zijn. In vakjes kunnen de beloningen verstopt worden. De schildpad voelt als een nieuw speeltje met heerlijk verstopte hondenbrokjes.

Deze schildpad voelt als een speeltje

Waar kun je hier de brokjes vinden

Interactief denkspelletje Flamingo​

Voor de gevorderde puzzelaar onder de honden is deze Flamingo Wilson interactief apporteerspel een aanrader. 

Door de bal in het gat te gooien, rolt er per keer een  koekje als beloning uit. Het is dus een apporteer spel waarbij de hond behalve beloond wordt ook de bal steeds weer moet halen. Het spel wordt geleverd met bal en schepje voor de brokjes. 

Bal voor een brokje

Voor de geoefende puzzelaar onder honden

Flamingo interactief

Is een denkspelletje voor jouw hond een goed idee?

Elk baasje kent zijn eigen viervoeter natuurlijk het beste. Ik kan uit ervaring spreken dat Bobby het puzzelen met de snuffelmat en de voerbal leuk vindt. Dat hij daarbij een beloning krijgt in de vorm van een hondenbrokje helpt natuurlijk enorm bij een voedsel gerichte hond. Ik vind het leuk om de interessante denkspelletje met Bobby te doen.

Maar dit hersenwerk voor honden kan ook goed van pas komen als je hond net geopereerd is of geblesseerd is en het rustig aan moet doen. De intensieve denkspelletjes houden de honden dan ver van verveeld raken. Let altijd wel goed op welk niveau puzzel geschikt is voor jouw viervoeter.

Categorieën: Honden algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *