Is de Australische labradoodle echt anti-allergisch. En kan ik met mijn allergieën dus veilig een Australische labradoodle in huis nemen? Het zijn vragen waar hondenliefhebbers die een allergie hebben, tegen aan lopen. Wij proberen een en ander te verklaren.
Labradoodles zijn de laatste jaren erg populair geworden in Nederland. Bij het tv-programma ‘Boer zoekt vrouw’ liep de labradoodle Tommy op de boerderij rond. Zijn wekelijkse optreden op tv was het startschot voor de enorme toename van de populariteit van labradoodles. Waarom willen zoveel mensen deze viervoeter hebben? Labradoodles verliezen weinig haar en zijn dus de oplossing voor mensen met een allergie die graag een hond willen. Ze noemen labradoodles anti allergisch. Klopt dit?
Is de Australische labradoodle echt anti-allergisch?
Eerst even de feiten: de Labradoodle is geen rashond maar een mix tussen een poedel en een labrador ofwel ook de Australische labradoodle genoemd. De eerste labradoodle werd in Australië gefokt. Ingegeven door de groeiende vraag naar honden voor mensen die met een hondenallergie kampen. Met de kruising van een poedel, een hond die weinig haar verliest, en een labrador, een populaire familiehond, is de labradoodle ontstaan.
Inmiddels zijn er meerdere generaties doodles. Kwalitatief goede fokkers geven aan in welke generatie hun labradoodle valt. Deze kruisingen staan bekend onder de namen F1, F2 en F3. F1 staat dan voor een mix van een poedel (75%) en een labrador terwijl F3 een kruising is van de derde generatie labradoodles.
Geschikt voor mensen met allergie voor hondenharen
Is de labradoodle daadwerkelijk een hond die weinig haar verliest en daardoor geschikt is voor families waarin gezinsleden een allergie voor hondenharen hebben. Eigenlijk ontstaat de allergie niet door hondenharen maar doordat huidschilfers met de hondenharen op de grond vallen.
Hoewel algemeen wordt gedacht dat de allergie dus voortkomt uit hondenharen, zijn huidschilfers de oorzaak. Een allergeen is de oorzaak van de allergie en veel hondenrassen dragen deze allergeen in hun speeksel en verspreiden het over hun vacht door te likken en te wassen.
Is de labradoodle dus echt een oplossing voor mensen met een allergie? Een hondenallergie kun je ook met een labradoodle niet voor 100 procent uitsluiten. Maar omdat de labradoodle minder haar, en dus minder huidschilfers verliest, is de allergische reactie minder vaak aanwezig.
Vacht van Australische labradoodle anti-allergisch?
Krullend en lang. Dat is kenmerkend voor de vacht van de labradoodle. Sommigen noemen dit hondenras ook wel eens gekscherend de schaap onder de hondenrassen. Dat heeft alles te maken met het uiterlijk van de labradoodle. Er zijn twee soorten vacht onder de labradoodles:
- de fleece
- schapenvacht. De fleece haren voelen zacht aan en zijn licht in gewicht. Deze fleece haren kunnen zowel steil als krullend in vorm zijn. De schapenvacht is veel dikker is en vaak lang.
Bijzonder bij de Labradoodle is bovendien dat de nieuwe vacht door de oude haren heen groeit en dat er geen ondervacht aanwezig is.
Vandaar dat ze dus minder haar verliezen en populair zijn bij mensen met een honden allergie. De dikke schapenvacht heeft meer verzorging nodig dan de dunnere fleece-vacht.
Bruine, zwarte en witte Australische labradoodles
Australische Labradoodles zie je op straat in zwart, wit en bruin. Maar eigenlijk zijn er veel meer kleuren labradoodle puppies. Want een witte Australische labradoodle pup kan een andere kleurvariant hebben dan zijn rasgenoot van twee straten verder op. En dat geldt uiteraard ook voor de zwarte en bruine Australische labradoodles. Welke kleur doodle je kiest, hangt uiteraard af van persoonlijke voorkeur.
Goede vachtverzorging vermindert kans op allergie en maakt de Australische labradoodle anti-allergisch
Bij labradoodles is een goede vachtverzorging essentieel. De vacht van de jonge labradoodle begint te veranderen zo rond 7 à 8 maanden. De nieuwe haren groeien dan door de oude vacht heen en dit proces kan duren tot de pup ongeveer 15 maanden oud is. De kans op klitten is in deze periode heel groot en dus regelmatig kammen of borstelen belangrijk. Om de vacht in deze periode goed te kunnen onderhouden is het raadzaam de haren niet te lang te laten worden.
Een borstel- of kambeurt moet ook bij volwassen labradoodles minstens een keer per week op het programma staan. Maar als jouw labradoodle bijvoorbeeld erg van zwemmen houdt, kun je het beste de borstel vaker door de vacht halen. Als een borstel soepel door de vacht gaat, wordt ook de huid van de labradoodle ontzien en vind je hond zo’n borstelbeurt niet erg.
Deze handige 8-delige verzorgingsset voor honden is populair. Voor de vachtverzorging kun je de borstels en de kammen gebruiken maar de schaar, de vijl en de kleine borstel kun je ook de nagels van jouw viervoeter knippen.
in dit artikel komt de verzorging van vacht en nagels van honden nog uitgebreideaan bod.
Speciale vachtverzorging borstels en sets voor labradoodles
Om de vacht goed te verzorgen is een wekelijkse borstelbeurt wel op zijn plaats. Er zijn speciale borstels voor labradoodles op de markt. Waar ze aan moeten voldoen: Een flexibele borstelkop die aan beide kanten gebruikt kan worden, maakt het makkelijk om de dichte vacht van de labradoodle te borstelen.
Met een verzorgende lotion, houdt je de vacht van de labradoodle mooi in conditie. Bij Brekz vind je een aantal lotions speciaal voor de hondenvacht.
Ook een Australische labradoodle moet opgevoed worden
De Labradoodle is de afgelopen jaren ook een ontzettend populair ras geworden omdat het een vriendelijke en vrolijke gezinshond is. Dit ras is makkelijk te trainen doordat ze intelligent zijn en hun baasjes graag ‘pleasen’. Vol energie gaat de Labradoodle graag mee wandelen of spelen met andere honden.
Net als andere honden heeft de Labradoodle een goede opvoeding nodig. Als je daar op jonge leeftijd mee begint, pluk je er later de vruchten van. Hoe pak je de opvoeding aan? Je kunt bijvoorbeeld met jouw pup naar de hondenschool want met name in de eerste weken is socialisatie met mensen en andere honden van groot belang. Maar je zult ook thuis moeten trainen om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen.
Goede opvoeding maakt anti-allergische Australische labradoodle tot een heerlijk hond voor in huis
Net als andere honden heeft de Labradoodle een goede opvoeding nodig. Als je daar op jonge leeftijd mee begint, pluk je er later de vruchten van. Hoe pak je de opvoeding aan? Je kunt bijvoorbeeld met jouw pup naar de hondenschool want met name in de eerste weken is socialisatie met mensen en andere honden van groot belang. Maar je zult ook thuis moeten trainen om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen.
Het opvoeden van jouw labradoodle pup kost veel tijd. Heb je er hulp bij nodig dan kun je het boek Labrador Geheimen aanschaffen.
0 reacties