Zoektocht naar nieuw maatje: welke hond past bij jouw gezin

Een puppy op straat, in een winkelcentrum of in het bos: iedereen wordt op slag verliefd op zo’n lief klein diertje. Maar er komt veel kijken bij de aanschaf van een viervoeter. Ten eerste heb je de keuze uit honderden rassen. Hier een artikel over de Top 5 favoriete hondenrassen in Nederland.

Labradors, bull terriërs, chihuahuas, Duitse herders en Franse bulldogs zijn momenteel de meest populaire rassen in Nederland. Bij de keuze van een hond moet je niet over een nacht ijs gaan. Verzamel informatie over welke hond het beste bij jouw familie familie past. Het ene ras is meer een familiehond die graag bij volwassenen en kinderen is, terwijl een ander ras gelukkiger wordt van een actief buitenleven.

Er zijn verschillende informatiebronnen om achter de aard van het specifieke ras te komen. Je kunt op internet veel informatie vinden. Wikipedia of websites van dierenwinkels geven uitgebreide beschrijvingen van de verschillende mogelijkheden. Kijk ook eens om je heen, hebben familie of vrienden honden en bevalt dat ras?

in dit artikel behandel ik in het kort de top 5 van favoriete honden in Nederland

Top 5 favoriete hondenrassen in Nederland: labrador

Labradors zijn familiehonden
Labradors zijn al jarenlang een van de populairste hondenrassen.

Al jaren staat de labrador bovenaan het lijstje van populaire hondenrassen in Nederland. Ze zijn lief, luisteren goed en passen goed in een gezin. Maar net als bijna alle honden houden labradors van goede wandelingen en worden ze ook graag mentaal uitgedaagd. Zijn ‘will to please’ zorgt ervoor dat de labrador doet wat het baasje wil en is graag bij het gezin. Deze retriever houdt van zwemmen, apporteert stokken en ballen en is door zijn neus een goede speurder. Het is dan ook niet gek dat een labrador vaak wordt ingezet als servicehond, bijvoorbeeld als geleidehond, reddingshond of lawinehond.

Verzorging labrador
Lees hier meer over de labrador als ras

De Duitse herder is een zeer trouwe viervoeter.
De herder is een sterke viervoeter. Nieuwsgierig naar dit hondensoort?

Top 5 favoriete hondenrassen: Duitse herdershond

Ook een familiehond is de Duitse herder en staat dus ook al jarenlang hoog in de top 5 van populaire rassen. Was de hoofdtaak van een herder vroeger de schapen te hoeden en te bewaken, nu wordt deze viervoeter vaak ingezet door de politie en het leger. Maar met het karakter is de herder ook uitstekend geschikt om als blinde geleidehond en reddingshond ingezet te worden. De herder is een sterke hond, gekoppeld aan zijn intelligentie, betrouwbaarheid en zijn enorme werklust maken deze kenmerken hem tot een gewilde hond. De herder is tevens een familiehond en loyaal aan zijn baasjes. De herdershond barst van de energie en heeft dus zowel fysieke als mentale uitdaging nodig.

Top 5 favoriete hondenrassen: Bull terriër

De Bull Terriër zijn als puppy erg druk.
Het geldt voor de alle honden en ook de bull terriër: goede opvoeding.

Een kleine populaire hond is de bull terriër. Het is een zeer actief en speels hondenras dat kracht en gratie verbindt met wendbaarheid. De jonge Bull Terriërs zijn zeer druk en moeten goed opgevoed worden. Ze barsten van de energie totdat ze ongeveer vijf tot 6 jaar oud zijn. De Bull terriër heeft als bijnaam de gladiator en dat stamt uit de tijd dat ze opgeleid werden tot vechthonden. Maar anno 2021 zijn deze viervoeters ook echte mensenvrienden en sociale dieren zolang ze een goede opvoeding krijgen.

Top 5 favoriete hondenrassen: Chihuahua

De chihuahua heeft behoefte aan een rustig gezinsleven.
Chihuahua zijn trouw. Klik hier om weer te weten over de chihuahua.

Iedereen is wel eens een chihuahua tegen gekomen. Het is de kleinste viervoeter ter wereld maar laat zich het kaas door niemand van zijn brood eten. Het ras telt een langharige en een kortharige chihuahua. Hun kop heeft de vorm van een appel en ze hebben korte oren. Dit type hond houdt niet van koude omstandigheden en bij slecht weer lopen de rillingen al snel over hun rug. Chihuahuas houden van een rustige omgeving en ze kunnen chagerijnig worden als het ze te druk is. Ze zijn erg loyaal en hechten zich vaak aan een familielid.

Klik hier om weer te weten te komen over de chihuahua.

Top 5 favoriete hondenrassen: Franse bulldogs

De French bulldog is de laatste jaren populair geworden.
De Franse bulldog is een allemansvriend. Meer informatie vind je hier.

De populariteit van de Franse bulldogs is de laatste jaren flink toegenomen. Dat is niet gek als je leest dat ze erg van knuffelen houden en ontzettend vrolijke viervoeters zijn. Dit ras maakt net als de mopshonden en mastiffs deel uit van de familie van de Molosser. Karakterkenmerken: vrolijk, slim, vriendelijk en makkelijk op te voeden. Ze vinden kinderen lief en kunnen ook vaak met andere honden goed opschieten. Toch hebben zij ook voor de opvoeding een sterke ‘leider’ nodig. Als dat is gelukt, wellicht met hulp van een hondenschool, heb je een trouwe viervoeter aan je zijde.

Meer informatie over de Franse bulldog vind je hier.

Categorieën: Hondenrassen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *